Obiady

Makaron z sojowymi kotlecikami

2 Min. czytania
Są ludzie, którzy mają z górki, inni mają pod górkę. Ostatnio miałam pod górkę, cały dzień pod górkę. Najpierw szalony dzień  w pracy, bardzo męczący i intensywny. Następnie wizyta w przychodni. W tym roku biję wszystkie rekordy, a to dopiero parę tygodni za nami. W każdym razie podczas tej wizyty dowiedziałam się, że lista moich dolegliwości jest tak długa, że połowy już zapomniałam. Dostałam solidny pliczek recept i skierowań na dalsze badania. Dwa z nich są tak koszmarne, że najchętniej bym je pominęła. Ale cóż, pani doktor kazała mi się ogarnąć i jak najszybciej wszystko poumawiać. Wyszłam i spacerem poszłam do apteki. Jedynie dwadzieścia minut, idealny czas na odetchnięcie. W aptece podaję recepty, pani mówi, że to są rzadkie leki, więc ich nie ma, już zamawia, a ja zaczęłam się zastanawiać jak drogie mogą być rzadkie leki? Nie zdążyłam poznać ceny, bo okazało się, że lekarka zapomniała podpisać recepty i przystawić pieczątki. Żaden problem, znów ruszyłam spacerem pod górę, przecież to tylko 20 minut w jedną stronę. Po kolejnych 15 minutach w przychodni, dowiedziałam się, że moja lekarka wyszła, do przyszłego tygodnia jest na urlopie, a chwilowo są sami pediatrzy, więc recepty nie dostanę. Cóż mi było robić, wracam do domu. Głodna i zmęczona. Stracony czas postanawiam nadrobić przy obiedzie, nie w  głowie mi długie gotowanie, wybieram bardzo szybką opcję. Makaron, ogórek, dużo koperku i sojowe kotleciki, trzymane na czarną godzinę. Robi się ten obiad błyskawicznie, a smakuje naprawdę pysznie. Do tego jest bardzo dobry i na ciepło i na zimno, czyli może posłużyć za lunch w pracy. Nie zdążyłam dokończyć mojego obiadu, kiedy dostałam telefon z przychodni, że mogę przyjść po receptę. O, nie. Za takie spacery to ja dziękuję, następnym razem….  Na razie jem pyszny obiad. 

Składniki:

Makaron kokardki

Pół ogórka

3-4 kotleciki sojowe

200 ml bulionu warzywnego

2 łyżki bułki tartej

Duża garść koperku

Oliwa z oliwek ( smakowa, polecam czosnkową)

Słodka papryka

Pieprz

Sól

1 łyżka masła klarowanego


Makaron gotuję al dente.

Kotleciki sojowe zalewam gorącym bulionem i moczę około 10 minut. Po tym czasie posypuję solą i pieprzem, i obtaczam w bułce tartej wymieszanej ze słodką papryką. Na rozgrzanym maśle klarowanym smażę kotleciki na rumiano – około 5 minut. 
Ogórek myję, obieram i kroję na małe kawałki. Koperek myję i siekam. Makaron łączę z ogórkiem i koperkiem, polewam oliwą. Na wierzchu układam pokrojone na kawałki kotleciki sojowe. 
1487 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….
Obiady

Greckie klopsiki z cukinii

35 minut Min. gotowania
Lubię przeglądać moje książki kulinarne i szukać w nich inspiracji. W nowej kuchni zadbałam o półeczkę na owe książki i mam do…
Obiady

Makaron z bobem

10 minut Min. gotowania
Pamiętam sceny, które powtarzały się w każde wakacje. Wujek Zygmunt przywoził całe worki jutowe pełne bobu. Bobu w strąkach dodam. Razem z…

51 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.