Obiady

Kluchy z bułki tartej

1 Min. czytania
Okres przedświąteczny to ciężki czas dla domowych kucharzy.  Praca wre i czas zajmuje mieszanie, siekanie i wyrabianie. A codzienne obiady trzeba robić. I tu jest ten problem, bo co przygotować w przedświątecznej gonitwie? Musi być nie tylko szybko i smacznie, ale i tanio. Bo przecież zaraz Święta i nie warto się jakoś specjalnie wykosztowywać na przedświąteczne obiady. Na takie chwile polecam szybkie, sycące i naprawdę smaczne kluchy z …. bułki tartej. Tak, zdaję sobie sprawę, że brzmi to co najmniej oryginalnie. Ale to jest naprawdę smaczne. I takie  proste do przygotowania. Te kluchy świetnie smakują z podsmażoną cebulką. Będą też idealnie pasować do bardziej konkretnych obiadów, podajcie je z sosem kurkowym, albo pieczarkowym. No i z gulaszem, stworzą pyszny duet. Ale w wersji solo, z podsmażoną cebulką i boczkiem są po prostu genialne. 
Składniki:
10 czubatych łyżek bułki tartej
1 duże jajko
2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
Po garści natki pietruszki i koperku
Sól
Pieprz
Cebulka, czosnek i masło do okrasy

Ucieram masło z jajkiem na puszystą masę. Siekam zioła. Dodaję do masy razem z bułką tartą. Doprawiam solą i pieprzem, dłońmi mieszam masę i formuję okrągłe kluski. Wkładam je do osolonego wrzątku i gotuję na małym ogniu około 5-6 minut. 
Podałam je z podsmażoną na maśle cebulką. 
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.