Desery

Babka wiśniowa z czekoladą.

1 Min. czytania
Czy jest coś piękniejszego niż wolne lipcowe popołudnie? Taka chwila tylko dla siebie? No dobrze, to popołudnie wyszło wolne, bo akurat zaczął padać lekki deszcz. Ale nie narzekajmy, w końcu deszczowa pogoda to doskonała okazja do tego, by w zaciszu własnej kuchni zająć się pieczeniem. Tym razem zapraszam na typowo letni wypiek, pyszną babkę z wiśniami i czekoladą. Miękką, ale i o chrupiącej skórce. Słodkiej, ale jednocześnie z przyjemną kontrastową nutą, dzięki wiśniom i gorzkiej czekoladzie. Taką babkę zrobicie w kwadrans, a potem tylko trzeba nieco poczekać, aż się upiecze. Zaparzyć dużą porcję herbaty bądź kawy i oddać słodkiej przyjemności.
A kiedy tak będzie się kosztowało i próbowało, można oddać się nieco innej przyjemności. Polecana przeze mnie przyjemność to przeglądanie zdjęć. Nie wiem, jak Wy, ale ja po prostu to uwielbiam, Uwielbiam wracać do przeszłości, przywoływać piękne wspomnienia i zabawne historie. Na moim przyjęciu urodzinowym, moja przyjaciółka przypomniała mi naszą sesję zdjęciową z 3 klasy. Jako, że dwa razy nie trzeba nas było namawiać, od razu zabrałyśmy się za pozowanie. Wyszła z tego nie tylko świetna zabawa, ale i piękna fotoksiążka, która może być świetnym prezentem dla przyjaciółki.  


Składniki:
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
100 gramów masła
100 gramów cukru
Ekstrakt waniliowy
1 łyżka proszku do pieczenia
Niepełna szklanka wiśni
50 gramów posiekanej gorzkiej czekolady
Szczypta soli

Dodatkowo:
Bułka tarta i masło do formy, cukier puder

Roztapiam masło, zostawiam do przestudzenia. 

Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę razem z solą, następnie dodaję żółtka i cukier, delikatnie mieszam masę. Dosypuję mąkę i proszek do pieczenia, dodaję wanilię i przestudzone masło. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 
Wiśnie dryluję, razem z czekoladą dodaję na sam koniec do masy, mieszam jeden raz. 
Formę na babkę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą. Wylewam ciasto, piekę je przez 45 minut w 190 stopniach. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.


1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Brownie jaglane z bananami i przyprawą korzenną

40 Min. gotowania
Witajcie kochani! Jak dobrze zacząć nowy tydzień? Może przepisem na jaglane Brownie? Ten wypiek, to prawdziwy deser. Ale w jego składzie nie…
Desery

Deser jogurtowy na wrzesień.

30 Min. gotowania
Dziś poprawiamy sobie humor. Tak w środku tygodnia, przed Wami jogurtowy deser z brzoskwiniami! Każdy z nas ma czasami okresy, gdy praca…
Desery

Drożdżowe ślimaczki z truskawkami i lukrem

35 Min. gotowania
Dziś jest wyjątkowy dzień – mam urodziny! 🎉 I co lepszego można zrobić w taką okazję, jeśli nie podzielić się radością z…

40 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.