Obiady

Cukinia faszerowana. Mięso, seler, ser.

1 Min. czytania
Na naszej działce rosła armia kabaczków. I mniej więcej o tej porze roku co 3 dzień na obiad był kabaczek faszerowany mięsem mielonym. Nie dziwić więc powinno to, że nie mogłam patrzeć na takie połączenie. Warzywa i mięso? A fuj. Kiedy kabaczka zamieniłam na cukinię, okazało się, że mogę z powrotem jeść ten miks. Parę dni temu wróciłam do domu i zastałam 3 duże cukinie i karteczkę- zrób coś na obiad. Placki z cukinii były całkiem niedawno, poza tym brakowało mi nastroju na godzinne smażenie placków. Postanowiłam przygotować cukinię faszerowaną mięsem mielonym. Danie dość banalne i ograne. Tym razem do mięsa dodałam seler naciowy. Niby nic, a jednak zupełnie zmieniło to smak dania. Po 20 minutach cukinie były w piekarniku, zostało tylko przygotowanie ryżu i spokojne czekanie aż ser apetycznie się zapiecze. Zapachy kusiły, ale dałam  radę. Dotrwałam. Ta wersja zapiekanej cukinii smakowała wszystkim. Komplementy płynęły niczym rozpędzona rzeka. Kluczem jest mocne doprawienie mięsa i wyjęcie dania w odpowiednim momencie. Za długie pieczenie sprawi, że mięso będzie suche. Niecierpliwość zaś sprawi, że cukinia będzie twarda i niesmaczna. Ale w gruncie rzeczy to naprawdę prosty i pyszny przepis. Spróbujcie.

Składniki:
3 cukinie
70 dg mięsa mielonego ( u mnie z łopatki)
4 laski selera naciowego
1 mała cebulka
2 duże ząbki czosnku
100 ml domowego bulionu
1 kulka mozzarelli
2 łyżki oleju
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Sól
Pieprz
Oliwa z oliwek

Do podania ryż i koperek

Siekam czosnek i cebulkę, podsmażam na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 2 laski selera obieram jak rabarbar, wrzucam na patelnię, podsmażam 2 minuty. Dodaję mięso mielone i wszystkie przyprawy, smażę 8-10 minut.
Kroję w plasterki pozostałe laski selera, dodaję na patelnię, zalewam całość bulionem i duszę kilka minut. Odstawiam z kuchenki.
W międzyczasie myję cukinie, kroję je wzdłuż na pół, wydrążam środki, napełniam mięsnym farszem. Mozzarellę rozrywam w rękach, układam na cukinii, piekę danie przez 30 minut w 185 stopniach.
Podaję z ryżem i obficie posypuję koperkiem.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

35 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.