Śniadania na słono

Kuskus poranny

1 Min. czytania
Lubię spokojne poranki. Naprawdę lubię ten moment w ciągu dnia, kiedy na spokojnie mogę przygotować sobie śniadanie. Lubię poranną ciszą i brak zamieszania. Lubię jak w domu jest tak spokojnie…
Jestem gadułą i uwielbiam ludzi. Mam na to papiery. W zerówce robili nam bilans. Mama wypisała, że jestem niejadkiem, często choruję, jestem nieśmiała i bardzo wrażliwa. Pani pielęgniarka napisała, że mam niedowagę i silną alergię. A pani wychowawczyni stwierdziła, że jestem gadułą, nie usiedzę w jednym miejscu, bardzo lubię inne dzieci i wszędzie mnie pełno. Dwie wykluczające się diagnozy. Bo jak nieśmiała osóbka, może być gadułą, która uwielbia towarzystwo innych dzieci? Może, jestem tego żywym przykładem. Jestem chorobliwie wręcz nieśmiała. Ale i jestem okropną gadułą. Potrafię zagadać człowieka na śmierć. Gdyby ktoś, gdzieś, organizował konkurs w gadaniu na czas, wygrałabym w przedbiegach. Tyle, że na widowni musiałoby być góra z 5 osób. I najlepiej by było jakbym wszystkie znała i bardzo lubiła. Istnieje obawa, że przed obcymi osobami nie powiedziałabym ani słowa. W zasadzie to nie obawa, to pewność. Mam dokładnie taką samą potrzebę kontaktu z innymi ludźmi, jak i taką samą potrzebę samotności i bycia z samą sobą. 
Dlaczego o tym mówię? Bo dzisiejsze śniadanie, to dla mnie łączenie nieznanych, a może i nawet przeciwstawnych lądów. Kuskus, dotychczas był dla mnie składnikiem sałatek i dodatkiem do obiadu, zamiast ziemniaków czy makaronu. Tymczasem przygotowałam go sobie na śniadanie, w wersji na słodko. Z mlekiem i owocami. Wyszło pyszne i pożywne śniadanie. Kuskus nie musi być tylko na wytrawnie. Tak samo jak można być nieśmiałą gadułą. 
Składniki:
100 gramów kaszy kuskus
100 ml dowolnego mleka
Szczypta cynamonu
Ekstrakt waniliowy
Po garści malin i borówek
Łyżka miodu
Duża garść ziaren słonecznika
Do miseczki wsypuję kuskus. Zalewam go gorącą wodą, dodaję cynamon i wanilię, odstawiam na 5 minut, kilka razy mieszam kaszę. 
Napęczniały kuskus łączę z miodem. Zalewam mlekiem, podaję z owocami i ziarnami słonecznika. 

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

41 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.