Dziś będzie jaglanka, która przywołuje swoimi smakami zimę. Banan, cynamon i masło orzechowe. Takie trio rozgrzewa. Wystarczy samo wspomnienie o tych smakach i już jakoś tak milej na duszy. Dni są wciąż ciepłe, ale poranki zmuszają do nałożenie kurtki i owinięcia szyi apaszką. Marznę w balerinkach, rano rządzą trampki. Znów nastał ten nielubiany czas, kiedy dzień ma dwie strefy klimatyczne- tę chłodną poranną, i tę ciepłą i wciąż letnią południową. Maszeruję więc w kurtce, a potem wracam z kurtką pod pachą i narzekam. No w trampkach jakby za ciepło, a w ogóle to wolałabym sukienkę i sandałki. Czai się we mnie silny strach przed jesienią. Każdy powiew wiatru i chmura na niebie, przypomina mi o jesieni. Co roku obiecuję sobie, że się polubimy. I trwamy w przyjaźni do listopada. Potem zrywamy więzi i patrzymy na siebie z nienawiścią. Jesień atakuje mnie zimnem i deszczem, a ja wzmagam swoją niechęć używając wszystkich trzech brzydkich słów jakie mam. Aby jednak nie zapadać już teraz w szeroko pojęty pesymizm, oswajam te jesienno-zimowe smaki taką oto, śniadaniową jaglanką. Jest pysznie, kremowo, słodko i błogo. I od razu jest milej.
Składniki na dwie porcje:
Pół szklanki kaszy jaglanej
Szklanka dowolnego mleka ( u mnie migdałowe)
Pół szklanki wody
3 czubate łyżki masła orzechowego
1 duży banan
Ekstrakt waniliowy
Duża szczypta cynamonu
Kaszę przepłukuję wrzątkiem na sicie, przekładam do garnka, zalewam wodą i mlekiem. Dodaję wanilię i cynamon, mieszam składniki i gotuję kaszę pod przykryciem około 15 minut.
Połowę banana rozgniatam i razem z 2 łyżkami masła orzechowego dodaję do ciepłej kaszy, dokładnie mieszam.
Kaszę podaję z resztą banana i polewam masłem orzechowym.
Kasze jaglana jem bardzo rzadko, ale na takie jedzonko się skusze 🙂
Nie jadłam nigdy jaglanki muszę zakupić kaszę jaglaną i zrobić 🙂
Pyszności, zjadła bym wszystko.
ja lubię jaglanki na słodko:)
;0
spróbuj koniecznie 🙂
Kocham jaglankę <3 Cudowna kompozycja 🙂
Pysznie:)
🙂
🙂
Pyszna. Uwielbiam 🙂
🙂
Idealne połączenie smaków 🙂
Banan,cynamon, masło orzechowe dobrze sprawdzają się również jesienią – nie tylko zimą. Cynamon to taka jesienno-zimowa przyprawa, która rozgrzewa 🙂 Dzisiaj pogoda iście jesienna i to z serii brzydkiej jesieni – na taką pogodę taka jaglanka jest jak lekarstwo 🙂
🙂
oj tak, u mnie dziś na zmianę, chwilę słońce, chwilę chmury, takie śniadanie się przyda:)
Wygląda mega smakowicie 🙂 lubię takie połączenia ^^
Mój blog Miszczak.photography ♥
Uwielbiam takie rzeczy jeść na śniadanko 🙂
smacznie i zdrowo 😉
Bardzo lubię taką jaglankę, chociaż nie dodaję masła orzechowego, tak też na pewno fajnie smakuje 🙂
🙂
🙂
;0
🙂
nie jadam za często kasz na słodko:)
a ja właśnie lubię na słodko;)
Brzmi bardzo smacznie:)
🙂
Klasyka moich śniadań 🙂 Tylko dodaję mniej masła orzechowego.
na porcję łyżka to w sam raz:)
Też z jesienią ,,kłócę się" gdzieś w listopadzie ;D Połączenie banana i masła orzechowego to raj dla kubków smakowych <3
to witaj w klubie:)
Ale pyszności, uwielbiam kaszę jaglaną 🙂
Jak dla mnie najlepsze połączenie smaków! Jesienią to i na kolację lubię jeść tego typu dania 🙂
Uświadomiłaś mi, że dawno nie jadłam bananów, ale teraz jeszcze cieszę się owocami sezonowymi, a za czas jakiś przyjdzie czas bananów i cytrusów.
Pogoda zmienna jak w marcu… może jesień do nas idzie? ;D
😉
😉
😉
Wyglada dobrze 🙂
🙂
a co kto lubi;)
Jestem ogromnym kulinarnym ignorantem, ale nie miałam pojęcia o istnieniu jaglanki!
Bardzo często taką robię 🙂
Taki miks jest najlepszy 😀
Pysznie połączyłaś smaki 🙂
Często jemy jaglankę z najróżniejszymi dodatkami 🙂
Ale pysznie!