Śniadania na słono

Kuskus poranny

1 Min. czytania
Lubię spokojne poranki. Naprawdę lubię ten moment w ciągu dnia, kiedy na spokojnie mogę przygotować sobie śniadanie. Lubię poranną ciszą i brak zamieszania. Lubię jak w domu jest tak spokojnie…
Jestem gadułą i uwielbiam ludzi. Mam na to papiery. W zerówce robili nam bilans. Mama wypisała, że jestem niejadkiem, często choruję, jestem nieśmiała i bardzo wrażliwa. Pani pielęgniarka napisała, że mam niedowagę i silną alergię. A pani wychowawczyni stwierdziła, że jestem gadułą, nie usiedzę w jednym miejscu, bardzo lubię inne dzieci i wszędzie mnie pełno. Dwie wykluczające się diagnozy. Bo jak nieśmiała osóbka, może być gadułą, która uwielbia towarzystwo innych dzieci? Może, jestem tego żywym przykładem. Jestem chorobliwie wręcz nieśmiała. Ale i jestem okropną gadułą. Potrafię zagadać człowieka na śmierć. Gdyby ktoś, gdzieś, organizował konkurs w gadaniu na czas, wygrałabym w przedbiegach. Tyle, że na widowni musiałoby być góra z 5 osób. I najlepiej by było jakbym wszystkie znała i bardzo lubiła. Istnieje obawa, że przed obcymi osobami nie powiedziałabym ani słowa. W zasadzie to nie obawa, to pewność. Mam dokładnie taką samą potrzebę kontaktu z innymi ludźmi, jak i taką samą potrzebę samotności i bycia z samą sobą. 
Dlaczego o tym mówię? Bo dzisiejsze śniadanie, to dla mnie łączenie nieznanych, a może i nawet przeciwstawnych lądów. Kuskus, dotychczas był dla mnie składnikiem sałatek i dodatkiem do obiadu, zamiast ziemniaków czy makaronu. Tymczasem przygotowałam go sobie na śniadanie, w wersji na słodko. Z mlekiem i owocami. Wyszło pyszne i pożywne śniadanie. Kuskus nie musi być tylko na wytrawnie. Tak samo jak można być nieśmiałą gadułą. 
Składniki:
100 gramów kaszy kuskus
100 ml dowolnego mleka
Szczypta cynamonu
Ekstrakt waniliowy
Po garści malin i borówek
Łyżka miodu
Duża garść ziaren słonecznika
Do miseczki wsypuję kuskus. Zalewam go gorącą wodą, dodaję cynamon i wanilię, odstawiam na 5 minut, kilka razy mieszam kaszę. 
Napęczniały kuskus łączę z miodem. Zalewam mlekiem, podaję z owocami i ziarnami słonecznika. 

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka śniadaniowa

10 Min. gotowania
Sama nie wiem, czy to jeszcze sałatka, czy po prostu twarożek z dodatkami? Wiem jednak, że to genialna śniadaniowa opcja. Bardzo zdrowa…
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…

41 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.