Śniadania na słono

Manna z brzoskwiniami

1 Min. czytania
Mój brat miał ostatni kiepski humor. Trzeba było młodzież ratować. Czym? Kaszą manną. Tym razem z dodatkiem gorących i bardzo aromatycznych brzoskwiń. Imbir, cynamon, miód. Delikatna kasza o smaku wanilii. I tak sobie jemy, w ciszy. Nie musimy rozmawiać. Czujemy błogość jaką daje ciepła kaszka i bycie z sobą. Czasem nie trzeba nic mówić, wystarczy tylko przyjść, najlepiej w towarzystwie kaszki manny i posiedzieć razem. Bo o ile szczęście we dwoje się mnoży, to smutek w parze taki jakby mniejszy. Kiedyś pisałam o moim bracie, i powiedzieć muszę, że kolejny raz przekonałam się, że instytucja starszej siostry jest świetna. Ja się chyba do tego nadaję z urodzenia. Pocieszam, mobilizuję do działania, a kiedy trzeba sama działam. I potrafię poruszyć niebo i ziemię, jeżeli mojemu bratu, czy siostrze jest źle. Mogę się z nimi kłócić, ale kocham ponad życie. A jak najlepiej o kogoś zadbać? Najlepiej przygotować mu dobry posiłek. Taki, który oboje pamiętamy z dzieciństwa. Taki, który budzi dobre skojarzenia i przynosi ukojenie w trudach codzienności. Manna jest więc wyborem oczywistym na pocieszający podwieczorek. Oczywistym wyborem byłyby też malinowe konfitury, ja jednak poszłam pod prąd. Wybrałam brzoskwinie, korzenne, mocno cynamonowe, z imbirem i miodem. Pyszne.

Składniki:
8 łyżek kaszy manny
400 ml mleka
2 brzoskwinie
Ekstrakt waniliowy
2 łyżki miodu
Kawałek imbiru
Łyżeczka cynamonu
Łyżka masła

W garnuszku podgrzewam mleko razem z wanilią, dodaję kaszę i gotuję do zgęstnienia – około 8 minut.
Rozgrzewam masło na patelni, brzoskwinie obieram i kroję w plastry, wrzucam owoce na patelnię.
Ścieram korzeń imbiru prosto na patelnię, dodaję cynamon i miód, smażę całość około 5 minut, owoce powinny zmięknąć i przejść smakiem przypraw.
Przekładam kaszę do miseczek, podaję z gorącymi brzoskwiniami.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

34 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.