Śniadania na słono

Drożdżówki z bananami

2 Min. czytania
Jestem bardzo drożdżówkowa. Śmiało mogę powiedzieć, że krąży we mnie jakiś procent drożdżówkowej krwi. Już samo przygotowywanie drożdżowego ciasta to swoista forma terapii. Można się wyżyć, pozbyć złych emocji przy ręcznym zagniataniu. A potem rozbudzić pozytywne uczucia przy nadziewaniu słodkich bułeczek i doglądaniu jak one są ładnie rosną. Lubię drożdżówki, nic na to nie poradzę. Lubię jeść i lubię je piec. I wymyślać nowe smaki, kształty i rodzaje tych słodkich bułeczek. Tym razem postawiłam na owoc, który na pierwszy rzut oka, nie kojarzy się z drożdżówką. Dobry, poczciwy banan. Prawie zawsze jest w każdym domu. Często kupuje się go zupełnym mimochodem,kompletnie bez potrzeby. A potem tak sobie leży smutnie i czeka aż ktoś nim się zaopiekuje. Ja miałam 3 banany do ogarnięcia. Najprościej byłoby upiec bananowy chlebek. Ale to dość oklepany temat. Miałam ochotę na drożdżowe, przygotowałam więc drożdżówki. Takie, które świetnie pasują zarówno na deser, albo na drugie śniadanie. Lekkie, słodkie, ale i nieco zaskakujące. Bo przecież nikt nie podejrzewa skromnej drożdżówki, o to, że skrywa w sobie banany. To połączenie okazało się naprawdę pyszne, drożdżówki są mięciutkie, idealne, a banany idealnie podkręcają słodycz. To ostatnio moje ulubione drożdżówki. Musicie ich spróbować.


Składniki:

3 duże banany
1 duże jajko
1/3 opakowania świeżych drożdży
200 ml mleka plus 2 łyżki
400 gramów mąki plus łyżka
100 gramów masła
100 gramów cukru plus łyżka
Ekstrakt waniliowy

Kruszonka:
40 gramów masła
60 gramów mąki
2 paczki cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:
3-4 łyżki mleka

Drożdże rozcieram z cukrem, mlekiem( 2 łyżki) i mąką- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zostawiam na kwadrans by drożdże zaczęły pracować.
W międzyczasie roztapiam masło, dodaję do niego mleko i wanilię.
W misce łączę mąkę z cukrem, dodaję mleczno-maślaną mieszankę i rozczyn. Dokładnie zagniatam gładkie ciasto- trwa to około 10 minut, przykrywam je ściereczką i zostawiam na godzinę w ciepłym miejscu.
Banany kroję na połówki, a każdą połówkę wzdłuż. Z podanych składników zagniatam drobną kruszonkę.
Z ciasta odrywam kulki, rozciągam je,smaruję odrobiną mleka,  w środku kładę kawałki banana, posypuję kruszonką. Odstawiam na bok, a w międzyczasie nagrzewam piekarnik do 190 stopni.
Drożdżówki piekę 20-25 minut w 190 stopniach.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

34 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.