Obiady

Kąski z kurczaka w miodowo-imbirowym sosie

1 Min. czytania
Długi weekend, miał być długi, wyszedł krótki! Sama nie wiem jak to zleciało? Pierwszego dnia leniłam się w rodzinnym gronie, no dobrze, zaliczyłam solidny spacer, zakończony jeszcze solidniejszą porcją lodów. Dzień drugi to uzupełnienie książkowych zapasów w bibliotece i kolejne leniwe domowe chwile. Sobota, trzeci wolny dzień. Zamiast lenistwa było aktywnie. Cały dzień poza domem, wykorzystałam wszystkie zalety swojego położenia na mapie. Był las, było jezioro, było morze. W niedzielę ciąg dalszy domowego lenistwa. A w poniedziałek wielkie zaskoczenie, że trzeba iść do pracy. I o dziwo, szef nie zamierza się lenić, a przy okazji nie pozwala lenić się mi. Ale za moment kolejny wyjazd i kolejnych kilka wolnych, ale tym razem zupełnie nieleniwych dni. A w międzyczasie zapraszam na obiad, taki obiad na zwalczenie lenistwa. Intensywne smaki dodają energii i pobudzają zmysły. Niby zwykły kurczak, ale podany w świetny i oryginalny sposób. Spróbujcie!


Składniki:
0.5 kg piersi z kurczaka
2 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki orkiszowej
Po łyżeczce: czosnku granulowanego, słodkiej papryki i imbiru
Sól
Pieprz

Sos:
5  czubatych łyżek miodu
5 cm kawałek imbiru
3 ząbki czosnku
1 cytryna
2 łyżki octu ryżowego
1 czubata łyżka brązowego cukru
1 łyżka sosu Sriraha
Sól
Pieprz
Czubata łyżka oleju rzepakowego

Mięso przepłukuję i kroję w średniej wielkości kostkę.
Ubijam jajka z 2 łyżkami wody. W osobnej misce łączę oba rodzaje mąki i wszystkie przyprawy. Kawałki kurczaka zanurzam w jajku, a następnie w panierce. Przekładam je na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem. Kąski piekę 20 minut w 190 stopniach, po 10 minut  z każdej strony.
Kiedy piecze się mięso, szykuję sos. Siekam bardzo drobno czosnek i imbir. Z cytryny ścieram skórę i wyciskam sok. Rozgrzewam olej, podsmażam czosnek z imbirem przez 3 minuty, następnie dodaję miód i skórkę z cytryny, podsmażam kolejną minutę. Do sosu dodaję sok z cytryny, ocet, brązowy cukier, sos Sriraha oraz sól i pieprz. Podgrzewam przez 5 minut. Sos powinien być lepki. Do garnka z sosem, przekładam upieczone kąski, kilka razy mieszam, tak aby sos oblepił mięso.
Podaję z ryżem i sałatą.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

23 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.