Obiady

Schab w kremowym sosie z koperkiem i marchewką

1 Min. czytania
Fajny ten tydzień. Taki krótki, niby środa, a jakby piątek. Co prawda w pracy, w związku z tym krótkim tygodniem, od poniedziałku każdy miał stan przedzawałowy z przepracowania, ale plan wyrobiony, za kilka chwil zacznie się długi weekend. Co prawda planów totalnie brak, no może poza jednym-wyspać się, ale te dwa wolne od pracy dni, bardzo mnie cieszą. Te dni zaplanuję spontanicznie, może wycieczka rowerowa? Spacer nad morzem? Domowe lenistwo? Wszystko w zależności od pogody i ochoty. A na razie zostawiam Wam przepis na pyszne danie obiadowe, dla tych, którym znudziły się zwykłe schabowe, polecam schab w sosie koperkowym z marchewką. Mięso jest niezwykle delikatnie, miękkie i aromatyczne. Sos jest kremowy i jakby idealnie stworzony do schabu. Musicie spróbować. 
Składniki:
2 kotlety schabowe bez kości
1 marchewka
1 mała cukrowa cebulka
1 ząbek czosnku
Garść koperku
100 ml śmietanki kremówki
1 łyżka oleju rzepakowego
100 ml bulionu 
Sól
Pieprz
Do podania:
tłuczone ziemniaki, mizeria
Mięso myję, kroję w średniej wielkości kostkę. 
Rozgrzewam olej, smażę mięso przez 2 minuty z każdej strony, następnie dodaję sól i pieprz. 
W międzyczasie kroję marchewkę w plastry, siekam drobno cebulkę i czosnek. Na patelnię wrzucam cebulę z czosnkiem, smażę 2 minuty i dodaję marchewkę. Podsmażam zawartość patelni przez 2-3 minuty. Zalewam całość bulionem, siekam koperek i wrzucam na patelnię, duszę potrawę przez 30 minut. Po tym czasie odlewam 2 łyżki sosu, dodaję do śmietanki i wlewam ją na patelnię, podgrzewam danie przez  5- 6 minut. Podaję z ziemniakami i mizerią. 
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

29 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.