Obiady

Zacisze. Najlepsze schabowe w Trójmieście

1 Min. czytania
Przyznaję, schabowy to jedno z moich ulubionych dań kuchni polskiej. Tradycyjny, dobrze wysmażony- na smalcu, tak, tak, na smalcu, a nie na żadnym zdrowym i egzotycznym tłuszczu, z odpowiednią ilością chrupiącej panierki. Znam parę miejsc, gdzie schabowy jest naprawdę dobry, ale jedno miejsce, jest nie dość, że blisko mnie, to jeszcze oferuje najlepsze schabowe w Trójmieście. Naprawdę!

Lokal ma status kultowego. Ma swój klimat i stałych gości. Panowie wpadają, popijają piwo i żywo komentują rzeczywistość. To co mnie tutaj zaskakuje, to z pewnością to, że przychodzą na obiad całe rodziny,a  z drugiej strony starsi panowie popiją złociste trunki i każdy czuje się tu dobrze. Z pewnością jest to miejsce specyficzne i nie dla każdego. Ale przyznam szczerze, warto się odważyć!
Na miejscu menu nie jest za bogate, ale to i dobrze. Codziennie danie dania, zupa i drugie, w niedzielę dodatkowo deser. Oczywiście są schabowe, do tego pierożki, które ponoć są najlepsze na świecie. Kilka zup ( są nawet opcje dla wegan). Babka ziemniaczana, mielone kotleciki, czy też naleśniki. Generalnie rządzi tradycyjna kuchnia.
W Zaciszu bywałam wiele razy. Próbowałam wielu rzeczy, ale zdecydowanie najbardziej smakował mi schabowy. Świeżo smażony i świeżo rozbity. O idealnych proporcjach mięsa w stosunku do panierki. Leciutko tylko doprawiony solą i pieprzem, z chrupiącą panierką. Do zestawu dostaniecie ziemniaki i zestaw surówek, domowych i pysznych. I faktycznie, schabowego jadłam tam wielokrotnie i naprawdę zawsze był idealny. Smaczne są pierogi, domowe, zupełnie jak u babci. A porcja jest naprawdę pokaźna! Co jeszcze polecam? Babka ziemniaczana wszystkim smakowała, i nawet ja skusiłam na mały kawałek. Pyszna jest „banalna” pierś po parysku. Delikatna i maślana. Generalnie jedzenie w Zaciszu jest domowe, tradycyjne, pełne smaku, jakbyście wpadli z wizytą do ukochanej babci czy cioci. Szczere, smaczne, do tego czekają spore porcje.
Do Zacisza zdecydowanie warto wpadać. I to nie tylko na schabowe, ale i po specyficzną, jedyną w swoim rodzaju atmosferę.

Bar Zacisze: Pruszcz Gdański, Powstańców Warszawy, 5

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.