Ciasta

Kruche z pianką i truskawkami

1 Min. czytania

To ciasto z pianką chodziło za mną od jakiegoś czasu. Ta pianka, budyniowa pianka, kusiła mnie niemiłosiernie. I bach, mówisz i masz. Zrobiłam to pyszne ciasto. Bardzo pyszne! Maksymalnie kruche, z pyszną pianką, kremową, delikatną i niezwykle aksamitną. Do tego pewnie ostatnie tak dobre truskawki. Placek wyszedł rewelacyjny. Dokładnie taki jakim go sobie wyobrażałam. Zaczęłam żałować, że dopiero teraz go zrobiłam, powinnam była spróbować tej nieziemskiej pianki już wcześniej. Ale najważniejsze, że w końcu się odważyłam, zdecydowałam i zrobiłam. Tym ciastem z pewnością miło będzie świętować dwa wolne, weekendowe dni. Mnie czeka weekend pełen niespodzianek- mam nadzieję,że będą same pozytywne. Ma być spokojnie, ale i wycieczkowo. Oczywiście w planie jest wycieczka w odludne tereny, tam gdzie rządzi przyroda. A poza tym  dużo lenistwa, gotowania, czytania i oglądania po raz tysięczny Przyjaciół. Weekendzie, bądź dla nas dobry i pyszny!  

Składniki:
Ciasto:
5 żółtek
150 gramów masła
1,5 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Szczypta soli

Pianka budyniowa:
5 białek
2 paczki budyniu waniliowego
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
Kilkanaście truskawek

Dodatkowo:
Cukier puder

Na stolnicę przesypuję mąkę, robię kopczyk, do środka dodaję masło i cukier, siekam. Następnie dodaję żółtka, sól i wanilię. Zagniatam kruszonkę. 
Kwadratową formę wykładam papierem do pieczenia, wysypuję 2/3 kruszonki i dociskam ręką. Chłodzę przez godzinę w lodówce. W międzyczasie rozgrzewam piekarnik do 185 stopni. Spód piekę przez 15 minut. Studzę. 
Białka ubijam z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodaję proszek budyniowy-delikatnie ubijam przez chwileczkę. Na końcu dolewam olej, znów bardzo delikatnie ubijam mikserem, tylko do połączenia się składników. 
Piankę równomiernie wykładam na kruchy i ostudzony spód. 
Truskawki myję, i kroję na połówki. Wykładam na piankę, lekko je wciskam. Wierzch posypuję resztą ciasta. Placek piekę 35 minut w 185 stopniach. Ostudzone ciasto posypuję cukrem pudrem. 
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

32 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.