Śniadania na słono

Ryż z jabłkami i orzechami

1 Min. czytania

Ach, co to był za weekend! Kaszuby, relaks, jezioro, dużo książek i nauki. Ale znalazła się chwila czasu na odpoczynek przy kominku i gapienie się w okno, za którym szumiał las. Podręcznik do ekonomii przeplatał się z kryminałami. Wieczór przy ognisku, grzanym winie i wiejskim chlebie! Ależ było pysznie, malowniczo i zimno. To był zimny, choć pogodny weekend. Uwielbiam Kaszuby, cieszę się,że mam je tak blisko. Fajnie jest wyjechać, a jeszcze milej wrócić. Od razu po powrocie zrobiłam sobie miseczkę takiego ryżu. Poczułam się domowo, jeszcze bardziej rozkosznie i jakoś tak, jesiennie!

Składniki:

200 gramów ryżu jaśminowego

200 ml mleka

200 ml wody

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

2 jabłka

1 łyżeczka soku z cytryny

Duża szczypta cynamonu

1 łyżka miodu

Duża garść migdałów i orzechów włoskich

2 kostki gorzkiej czekolady

Szczypta soli

Orzechy i czekoladę przekładam do blendera, miksuję na posypkę.

Ryż przekładam do garnuszka, zalewam wodą, dodaję sól i cynamon. Gotuję aż ryż wchłonie płyn, zalewam mlekiem, dodaję cukier waniliowy i gotuję do miękkości ryżu.Trzymam w cieple. W międzyczasie szykuję jabłka.

Owoce myję, obieram i kroję w kostkę. Przekładam do garnuszka. Zalewam wodą, dodaję sok z cytryny i miód, podgrzewam kilka minut, aż owoce zmiękną. 

Ryż przekładam do miseczek, układam na wierzchu jabłka, posypuję orzechową posypką. 

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

28 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.