Śniadania na słodkoVege

Jesienna kasza kukurydziana

1 Min. czytania

 Jakie to pracowite dni za mną! Chociaż ten tydzień mam krótszy, bo w poniedziałek miałam wolny, to pozostałe dni sprawiły, że już nie mogę doczekać się weekendu! W branży zastoju brak, co chwilę coś się dzieje, w zasadzie nie mam kiedy w pracy zjeść śniadania! Dlatego też dziś zrobiłam sobie rano bardzo sycącą i pyszną kaszę kukurydzianą ze śliwkami i gruszkami. Gorące owoce, pyszna i kremowa kaszka, aromat cynamonu, orzechy… Ach, to było pyszne! Kupiłam z samego rana kilka par cieplutkich skarpet, już tęsknię do domowych pieleszy, do tego by przebrać się w domowy dres, naciągnąć ciepłe skarpety, włączyć kolejny odcinek The Crown, zapalić korzenne świeczki i wypić olbrzymi kubek malinowej herbaty. A na razie dzielę się przepisem na poranną pyszność!

Składniki:

300 ml mleka

6 łyżek kaszki kukurydzianej

1 łyżeczka cukru trzcinowego

4 śliwki

1 gruszka

Łyżka masła

Łyżka miodu

Szczypta cynamonu

Miks bakalii

W garnuszku podgrzewam mleko z cukrem, dodaję kaszkę i gotuję aż kaszka wchłonie cały płyn.

Na patelni rozgrzewam masło. Gruszkę i śliwki, myję i kroję na mniejsze kawałki, przekładam na patelnię.Dodaję miód i cynamon, smażę aż owoce zmiękną. 

Gorącą kaszkę przekładam do miseczek, na wierzchu układam owoce, posypuję orzechami. 

1511 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodkoŚniadania na słono

Giselle. Cafe Bistro, Wrocław.

2 Min. czytania
Czujecie wiosnę w powietrzu? Jest pięknie! Tak wiem, że w marcu jak w garncu, i za tydzień, ba za dwa dni będzie…
Śniadania na słodko

Placuszki piernikowe

10 minut Min. gotowania
Z końcem lutego, czuję powiew wiosny. Albo chociaż nadzieję na wiosenne dni i radość, jaką będę czuła już niebawem. Ogród zacznie mienić…
Śniadania na słodko

Migdałowo-jabłkowe racuchy z pieca

25 minut Min. gotowania
Witajcie! Dziś mam dla Was gorącą nowość z mojej kuchni. Czyli przepyszne migdałowo-jabłkowe racuchy z pieca. Tak, dokładnie, z pieca. Przyznaję, że…

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.