Obiady

Warzywna zapiekanka makaronowa

1 Min. czytania

 Kto nie ma czasu w ciągu tygodnia? Wielu z nas. Ja również po pracy mam sporo zadań i niekoniecznie codziennie mam tak, że mogę sobie pozwolić na długie gotowanie, albo na zakupy. Kiedy brakuje czasu, robię makaron. W różnej formie. Lubię też zapiekanki, które powstają niby z niczego,a  robią wrażenie. Zapiekanki z reguły są czyszczeniem lodówki. Ta jest typowo warzywna, wykorzystałam pozostałości z warzyw i wiecie co? Wyszło nie tylko pysznie, ale i naprawdę bardzo sycąco. Dużo warzyw, dużo sera, dużo smaku. Zapiekanka zaspokoi głód i apetyt na pyszne danie. Do tego robi się ją szybko i bezproblemowo. A ja po ostatnim tygodniu nie mam ochoty na długie stanie w kuchni. W wolnej chwili chcę bawić się z kotem, czytać książki, a nie podręczniki z zarządzania, i oglądać Kochane kłopoty. Zapiekankę zrobiłam na dwa dni. Bardzo nam smakowała!

Składniki na 5-6 porcji

350 gramów makaronu- raczej cienkie formy
150 gramów mozzarelli
4 łyżki tartego sera -polecam cheddar
3 łodygi selera
12 pieczarek
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
Puszka pomidorów bez skórki
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Słodka papryka
Szczypta ostrej papryki
Suszona bazylia
1 łyżka oleju rzepakowego


Gotuję makaron al dente. 
Na patelni rozgrzewam olej. Siekam drobno czosnek i cebulkę, podsmażam. Pieczarki opłukuję, dokładnie susze, kroję na plasterki, wrzucam na patelnię, smażę 5 minut. W międzyczasie kroję w talarki seler, również dodaję na patelnię, smażę kolejne 5 minut. Warzywa zalewam pomidorami, doprawiam, podgrzewam 2-3 minuty. 
Makaron doprawiam gałką, łączę z  tartym serem, dokładnie mieszam. Przekłam go do naczynia żaroodpornego, na wierzchu kładę warzywa, mieszam. Na sam koniec czas na mozzarellę, rwę ją na kawałki i przykrywam nią wierzch. 
Zapiekankę piekę 25-30 minut w 185 stopniach. 

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

30 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.