Obiady

Kluseczki kładzione z Parmezanem i boczkiem

1 Min. czytania

 

Co byście powiedzieli na kluseczki, które niby są tradycyjne, ale jednak zupełnie inne? Ja osobiście uwielbiam kluski. Jestem bardzo kluseczkową osobą. No cóż, po prostu za nimi szaleję. Bo są proste, takie typowo domowe, i takie pyszne! Kiedy więc natrafiłam na blogu Zosi z Make Cooking Easier ten przepis, wiedziałam, że od razu muszę je wypróbować. Bo kluski to ja kocham. Bo ten dzień był naprawdę męczący i porcja domowych, ciepłych kluseczek z chrupiącym, domowo wędzonym boczkiem, będzie moim comfort food! Tydzień mnie zmęczył, a zamiast upragnionej weekendowej, relaksacji, znów męczę się na studiach. Tym razem weekend sponsorują metody ilościowe. Gdybyście chcieli wiedzieć więcej, to coś w stylu x do potęgi, przez y do sześcianu to maksimum globalne, które jest ekstremum lokalnym. Narysuj do tego funkcję….Potrzebuję jeszcze więcej kluseczek!

Składniki:
1 duże jajko
6 łyżek tartego Parmezanu
100 ml mleka
250 gramów mąki pszennej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sól
Pieprz

Dodatki:
podsmażony boczek i ulubiona surówka

W dużej  misce łączę jajko z mlekiem, przyprawami i serem. Mieszam. Następnie partiami dodaję mąkę, ciągle mieszając trzepaczką. Na koniec dodaję posiekaną pietruszkę. 

W dużym garnku zagotowuję wodę, solę ją. Na małą łyżkę nabieram porcję ciasta i wkładam je do wrzątku.  Kluseczki gotuję 2-3 minuty. Podaję z boczkiem i surówką. 

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.