Ciasta

Najlepsze fit ciasto z jabłkami i kokosem

1 Min. czytania

Mam dla Was przepis na najlepsze ciasto z jabłkami, jakie zrobiłam. Przez przypadek wyszło mi fit ciasto! Czemu przez przypadek? Okazało się,że nie mam w domu mąki, zwykłej mąki tortowej. Miałam za to zapas mąki owsianej, postanowiłam spróbować więc upiec ciasto na jej bazie. W oryginalnym przepisie była też śmietana, ja zamieniłam ją na jogurt. Usunęłam też cukier ze składu, zastąpiłam go erytrytolem i tak powstało genialne  w smaku fit ciacho! Ten wypiek jest mięciutki, wspaniale kokosowy i wyraźne cytrynowy. A wiecie co jest w nim najlepsze? Genialna polewa o smaku słonego karmelu! Nie jestem fanką alkoholu, ale ta polewa sprawia, że to ciasto jest najlepsze na świecie. Nie czuć owsianej mąki, nie brakuje cukru. Ciasto jest perfekcyjne, co potwierdziły niezależne badania na 6 osobach. Także nie macie wymówek, do pieczenia marsz!

 Składniki:

3 duże jajka

200 ml jogurtu naturalnego ( musi być płynny)

300 gramów mąki owsianej

125 gramów masła

2 małe jabłka

100 gramów erytrytolu

Pół szklanki wiórków kokosowych

2 łyżeczki soku z cytryny

Skórka starta z 1 cytryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli



Dodatkowo:

4 łyżki likieru słony karmel

6 łyżek zmielonego erytrytolu

Wszystkie składniki wyjmuję z lodówki wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej. 

Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni. 

Jabłka obieram, kroję na półplastry, obtaczam w 2 łyżkach wiórków. 

Masło ubijam mikserem z sokiem i skórką cytryny na jasną masę, dodaję słodzidło, dalej miksuję. Czas na doda nie jajek, ubijam aż masa się połączy. Do masy jajecznej dodaję jogurt, następnie mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie ubijam, a na samym końcu dodaję wiórki kokosowe, miksuję już delikatnie. 

Formę do pieczenia wykładam papierem, wylewam ciasto. Na wierzchu układam jabłka, delikatnie je wciskam. Placek piekę 50-55 minut, do suchego patyczka, studzę. 

Likier dokładnie mieszam z erytrytolem. Polewam ciasto, odstawiam na kwadrans. 

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

30 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.