Vege

Wytrawne gofry na śniadanie

1 Min. czytania

Kto lubi gofry? Wiadomo, gofry na słodko są wybitne. A może by tak spróbować gofrów na wytrawną nutę? Z papryczką chilli i ziołami? Takie gofry są wspaniałe z dodatkiem pomidorków, mozzarelli, kolendry-padła mi bazylia. Całość muśnięta została czosnkową oliwą. Pychota! Gofry są wyjątkowo chrupiące i konkretne  w smaku. W sam raz na weekendowe śniadanie. Takie jak dziś. Niby poniedziałek, a jednak weekend. Człowiek miał tyle planów, ale przez fatalną pogodę, albo i kompletny brak pogody, zostało siedzenie w domu. Kiedy wspominam poprzednie majówki, to jednak większość z nich była pogodna i słoneczna. Z pewnością było więcej niż te 4 stopnie. I nie padało aż tyle deszczu.  Chociaż taki plus, że nie pada śnieg. Ale to marne pocieszenie, dlatego też proponuję od rana pyszne gofry. 

Składniki:
2 jajka
300 gramów mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 ml mleka
5 łyżek oleju rzepakowego
Duża szczypta soli
Świeżo mielony pieprz
Papryczka chilli w proszku
Suszony koperek
4 pomidory malinowe
Kilkanaście kuleczek mozzarelli
3 garście świeżej kolendry
2 łyżki oliwy czosnkowej
W dużej misce łączę jajka z mlekiem i olejem. Dodaję chilii, sól, pieprz i suszony koperek. Dosypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję na jednolite ciasto, odstawiam na kwadrans. 
Rozgrzewam gofrownicę, smażę gości, aż będą rumiane. 
Gotowe gofry obkładam kulkami mozzarelli, pomidorkami oraz kolendrą. Polewam je oliwą czosnkową i posypuję świeżo zmielonym pieprzem. 

1487 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Vege

Ogórki małosolne na sucho

1 dzień Min. gotowania
Mój tata robi bardzo smaczne ogórki małosolne. Naprawdę je lubię. Ale ja najbardziej lubię bardzo delikatne ogóreczki, takie jednodniowe. Te na kolejne…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.