Kto lubi gofry? Wiadomo, gofry na słodko są wybitne. A może by tak spróbować gofrów na wytrawną nutę? Z papryczką chilli i ziołami? Takie gofry są wspaniałe z dodatkiem pomidorków, mozzarelli, kolendry-padła mi bazylia. Całość muśnięta została czosnkową oliwą. Pychota! Gofry są wyjątkowo chrupiące i konkretne w smaku. W sam raz na weekendowe śniadanie. Takie jak dziś. Niby poniedziałek, a jednak weekend. Człowiek miał tyle planów, ale przez fatalną pogodę, albo i kompletny brak pogody, zostało siedzenie w domu. Kiedy wspominam poprzednie majówki, to jednak większość z nich była pogodna i słoneczna. Z pewnością było więcej niż te 4 stopnie. I nie padało aż tyle deszczu. Chociaż taki plus, że nie pada śnieg. Ale to marne pocieszenie, dlatego też proponuję od rana pyszne gofry.
Składniki:
2 jajka
300 gramów mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 ml mleka
5 łyżek oleju rzepakowego
Duża szczypta soli
Świeżo mielony pieprz
Papryczka chilli w proszku
Suszony koperek
4 pomidory malinowe
Kilkanaście kuleczek mozzarelli
3 garście świeżej kolendry
2 łyżki oliwy czosnkowej
W dużej misce łączę jajka z mlekiem i olejem. Dodaję chilii, sól, pieprz i suszony koperek. Dosypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję na jednolite ciasto, odstawiam na kwadrans.
Rozgrzewam gofrownicę, smażę gości, aż będą rumiane.
Gotowe gofry obkładam kulkami mozzarelli, pomidorkami oraz kolendrą. Polewam je oliwą czosnkową i posypuję świeżo zmielonym pieprzem.
To coś dla mnie. Przytulam…
🙂
Dawno nie jadłam już gofrów, a Twoje prezentują się smakowicie 😀
Pozdrawiam.
😉
Pychota. Takie gofry są przepyszne.
ulalaa:) pychotne takie goferki:)
😉
😉
Bardzo lubię takie śniadania 🙂
ja też!
Pycha!;)
😉
Świetny pomsył z tym gofrem wytrawnym – idealnie na śniadanie 🙂
🙂
Idealne śniadanko 🙂
W takiej wersji gofrow jeszcze nie jadlam. Bardzo oryginalny i znakomity pomysl!
W takich chwilach żałuję, że nie mam gofrownicy 🙂
https://apetycznie-klasycznie.pl/
🙂
Najlepszy sprzęt kuchenny 🙂
😁
Uwielbiam gofry i niedawno robiłam, ale jednak wolę wersję na słodko, z owocami 🙂
ja lubię każdą:)