Ciasta

Jogurtowa babka z kruszonką

1 Min. czytania

 

Za oknem zimno, ale świeci piękne słońce.Mam nadzieję, że i taka aura rozpieści nas podczas długiego weekendu. No dobrze, lekko dłuższego, to tylko poniedziałek, ale i tak się cieszymy. Na ten weekend polecam proste ciasto. Jogurtowe o waniliowym smaku, wzbogacone o kakaową kruszonkę. Mięciutkie jak chmurka i przyjemnie chrupiące. Delikatne i niezwykle wręcz proste. Przy cieście jogurtowym najważniejsze jest to, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, wtedy minimalizujemy ryzyko nieproszonego zakalca. Na majówkę bardzo je polecam. Będzie w sam raz na leniwe chwile w domowym zaciszu. Ale i świetnie sprawdzi się jako ciasto spacerowe, o ile pogoda pozwoli. A na razie, wracam do pracy. Zachwycając się smakiem babki i czekając na wolny poniedziałek!


Składniki:
3 jajka
350 gramów jogurtu naturalnego
100 gramów erytrytolu (cukru, bądź ksylitolu)
350 gramów mąki pszennej
100 ml oleju rzepakowego
4 łyżki mleka
1 łyżka proszku do pieczenia
Ekstrakt waniliowy


Kruszonka:
50 gramów masła
50 gramów erytrytolu
2 łyżki kakao
50 gramów mąki

Dodatkowo:
Masło i bułka tarta do formy

Jogurt,mleko i jajka wyjmuję z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. 
W wysokim naczyniu miksuję jajka z wybranym słodzidłem, dodaję wanilię, masa ma być jasna i puszysta. Następnie dodaję jogurt oraz olej, i dalej miksuję na jednolitą masę. 
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy jajecznej, dokładnie miksuję. 
Keksówkę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą, wylewam ciasto. 
Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni . Zagniatam kruszonkę z podanych składników, posypuję wierzch ciasta. 
Babkę piekę 45 minut, do suchego patyczka. Przed pokrojeniem należy ciasto, dokładnie wystudzić. 

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

40 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.