Ciasta

Najlepsze fit ciasto z jabłkami i kokosem

1 Min. czytania

Mam dla Was przepis na najlepsze ciasto z jabłkami, jakie zrobiłam. Przez przypadek wyszło mi fit ciasto! Czemu przez przypadek? Okazało się,że nie mam w domu mąki, zwykłej mąki tortowej. Miałam za to zapas mąki owsianej, postanowiłam spróbować więc upiec ciasto na jej bazie. W oryginalnym przepisie była też śmietana, ja zamieniłam ją na jogurt. Usunęłam też cukier ze składu, zastąpiłam go erytrytolem i tak powstało genialne  w smaku fit ciacho! Ten wypiek jest mięciutki, wspaniale kokosowy i wyraźne cytrynowy. A wiecie co jest w nim najlepsze? Genialna polewa o smaku słonego karmelu! Nie jestem fanką alkoholu, ale ta polewa sprawia, że to ciasto jest najlepsze na świecie. Nie czuć owsianej mąki, nie brakuje cukru. Ciasto jest perfekcyjne, co potwierdziły niezależne badania na 6 osobach. Także nie macie wymówek, do pieczenia marsz!

 Składniki:

3 duże jajka

200 ml jogurtu naturalnego ( musi być płynny)

300 gramów mąki owsianej

125 gramów masła

2 małe jabłka

100 gramów erytrytolu

Pół szklanki wiórków kokosowych

2 łyżeczki soku z cytryny

Skórka starta z 1 cytryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli



Dodatkowo:

4 łyżki likieru słony karmel

6 łyżek zmielonego erytrytolu

Wszystkie składniki wyjmuję z lodówki wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej. 

Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni. 

Jabłka obieram, kroję na półplastry, obtaczam w 2 łyżkach wiórków. 

Masło ubijam mikserem z sokiem i skórką cytryny na jasną masę, dodaję słodzidło, dalej miksuję. Czas na doda nie jajek, ubijam aż masa się połączy. Do masy jajecznej dodaję jogurt, następnie mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie ubijam, a na samym końcu dodaję wiórki kokosowe, miksuję już delikatnie. 

Formę do pieczenia wykładam papierem, wylewam ciasto. Na wierzchu układam jabłka, delikatnie je wciskam. Placek piekę 50-55 minut, do suchego patyczka, studzę. 

Likier dokładnie mieszam z erytrytolem. Polewam ciasto, odstawiam na kwadrans. 

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

30 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.