Obiady

Najszybsze spaghetti ze szparagami

1 Min. czytania

 Wróciłam z magicznego wypadu na Lubelszczyznę. Było wspaniale, pogoda i humory dopisywały. Najadłam rzodkiewek prosto  z pola, i cebularzy z toną maku i pysznej cebuli. Były dziesiątki przechodzonych kilometrów. Co dziwne, chociaż udało mi się jednego dnia zrobić ponad 20 kilometrów, w ogóle nie czułam zmęczenia. Ni grama! Wróciłam najedzona, i z pięknymi wspomnieniami. Zamojszczyzna jest przepiękna. Te widoki i piękne okolice, miejsca warte odwiedzenia, wrócę tam. Obowiązkowo w tym roku! Ale jak wróciłam do domu zapragnęłam świeżego i delikatnego obiadu. Miał być makaron z truskawkami, ale w warzywniaku uśmiechały się do mnie szparagi, ich cena była tak kusząca, że nie mogłam ich nie wziąć. Pęczek, a w zasadzie solidny pęk podzieliłam na dwa i już. Jeden obiad powstał w kwadrans. Lekko, przepysznie i błogo. Rozkosznie maślany smak, całe piękno i prostota szparagów w tym jednym daniu. Polecam zajadać w ciepły dzień  w ogródku, w  towarzystwie lemoniady i radosnego kota!

Składniki:

200 gramów makaronu spaghetti

1 pęczek szparagów

3 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy

1 duża łyżka masła

2 łyżki płatków drożdżowych, albo Parmezanu

Sól

Pieprz

Gotujemy makaron al dente. 

Siekam czosnek w plasterki, rozgrzewam oliwę, podsmażam czosnek przez 3 minuty. Szparagi myję, kroję na połówki, wrzucam na patelnię, podsmażam 5 minut, doprawiam solą i pieprzem. Następnie na patelnię dodaję masło, zmniejszam moc palnika, pod patelnią, podgrzewam szparagi przez kolejne 3-4 minuty. 

Odcedzam makaron, wrzucam go na patelnie, kilka razy mieszam. Przekłam spaghetti na talerze, posypuję serem, bądź płatkami drożdżowymi.   Podaję na gorąco.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

27 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.