Obiady

Resztkowe risotto.

1 Min. czytania

 No dobra, uwielbiam risotto! Dziś zrobiłam takie proste risotto Wyjątkowo proste, ze składników, które znalazłam w lodówce. Domowo wędzony boczek, warzywa, które prosiły się o wykorzystanie, i dużo pysznego sera. Takie risotto to super kryzysowy obiad, można dodać takie warzywa, jakie akurat zalegają w lodówce. Do tego szynka, kiełbasa, kawałek boczku, tak naprawdę co mamy aktualnie na stanie. Mi wyjątkowo posmakowało połączenie chrupiącego boczku, ryżu i sera. Risotto wyszło niezwykle kremowe, i wcale nie musiałam iść na zakupy. W ostatnim czasie brakuje mi tego czasu dosłownie na wszystko. Zaczynam wątpić w to, że kiedykolwiek zrobię porządek w domu!  Dobrze, że chociaż udaje mi się zjeść coś w biegu i w tym biegu coś ugotować. 

Składniki: 

200 gramów ryżu do risotto
15 dg boczku wędzonego
1 duża marchewka
1 cukinia
Pół małego pora
2 ząbki czosnku
400 ml rosołu z kurczaka ( może być dobrej jakości bulion:
50 gramów tartego Parmezanu
Sól
Świeżo mielony pieprz
Boczek kroję w kostkę, rozgrzewam patelnię i wytapiam boczek na suchej patelni, podsmażam do chrupkości. 
Drobno siekam czosnek i pora. Z patelni zdejmuję boczek, na pozostałym tłuszczu podsmażam pora i czosnek, trwa to około 5 minut. W międzyczasie obieram cukinię i marchewkę, kroję je w plasterki. Wrzucam na patelnie i podsmażam 3 minut, następnie dodaję ryż i smażę całość 2-3 minuty. Zalewam risotto częścią bulionu, na malutkim ogniu podgrzewam całość, gdy ryż wchłonie płyn, dolewam bulionu. Gotowanie risotto trwa około 25-30 minut, na sam koniec dodaję sól i pieprz, oraz ser. Dokładnie mieszam całość. Przekładam danie do miseczek.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.