Obiady

Warzywny sos do makaronu

1 Min. czytania

 Coś co robi się szybko, jest smaczne, pożywne i nieskomplikowane? Warzywny sos do makaronu. Taki, który pysznie smakuje, a robi się go naprawdę szybko. Czyli wtedy kiedy mam pierwszy studencki weekend. Przedmioty okazały się naprawdę świetne, ale wiadomo, zajęły mi sporo czasu. A miałam ambitne plany. Poza nauką chciałam skorzystać z pogody i zrobić solidne pranie i umyć okna. Chciałam też odpocząć, więc zdecydowałam się na szybki i mało kłopotliwy obiad, który bez problemu można zrobić na dwa dni. Ba, tego dnia następnego, gulasz warzywny, jest głębszy w smaku i smakuje jeszcze lepiej. Kiedyś nie wyobrażałam sobie obiadu bez mięsa, a teraz takie warzywne dnia bez problemu wystarczają mi za cały obiad. To wszystko dzięki mężowi, który rok temu miał fazę na niejedzenie mięsa i w ogóle na weganizm. Musiałam się nauczyć nowej kuchni i ciężko wracam do tych przepisów. A tymczasem uciekam do pracy. Wiecie, że wczoraj skończyłam wykład o 21? Dziś nie do końca mam energię do pracy, muszę przetrwać dzisiejszy dzień!

Składniki:

1 duży bakłażan

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

Puszka posiekanych pomidorów

1 zielona papryka

10 pieczarek

1 lampka czerwonego wina

2 garście posiekanej natki pietruszki

Sól

Wędzona papryka-pół łyżeczki

Słodka papryka-łyżeczka

Oregano-pół łyżeczki

Granulowany czosnek-łyżeczka

Świeżo mielony pieprz

2 łyżki oliwy z oliwek

Do podania:

makaron i tarty Parmezan

Myję wszystkie warzywa, osuszam. 

Rozgrzewam oliwę. Siekam drobno czosnek i cebulę, podsmażam 3 minuty, przekładam do dużego garnka. 

Kroję bakłażana w półplasterki, podsmażam 4 minuty, w międzyczasie kroję paprykę i podsmażam 3 minuty, warzywa wrzucam do garnka. Na koniec kroję pieczarki w plasterki, smażę 5 minut, przekładam do garnka. 

Warzywa w garnku zalewam pomidorami z puszki, doprawiam, dodaję wino i posiekaną pietruszkę. Duszę sos na małym ogniu 25 minut, pod przykryciem. 

W międzyczasie gotuję makaron, polewam go sosem, posypuje serem.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.