Obiady

Szybkie curry

1 Min. czytania

 Czas na bardzo szybkie curry. Smakowite, niezwykle wręcz pachnące przyprawami. Bardzo kolorowe i wyjątkowo pyszne. I oczywiście moje ulubione, czyli ekspresowe. W weeekend miałam wiele godzin szkolnych, a w zasadzie studenckich zajęć. W przerwie między teorią zarządzona, a metodami projektowania, zrobiłam takie oto curry. Raz, dwa i gotowe. No dobra, miałam jeszcze pomocnika, który pięknie pokroił paprykę i umył fasolkę. Taka pomoc dodatkowo skraca czas przyrządzania obiadu. Szczególnie w taki dzień, kiedy nerwowo nasłuchujesz, czy aby nie zaczął się kolejny wykład. Uff, udało nam się. Curry podane, zajęcia zaliczone. W takie deszczowe, mocno wietrze i zimne dni, rozgrzewające i bardzo aromatyczne curry prawie ratuje życie. Sprawia, że człowiekowi jest ciepło w środku i jakoś tak radośniej. Ja zrobiłam to curry na weekend, ale  Wam proponuję je zrobić już dziś! Nie czekajcie do weekendu:)

Składniki:

4 udka z kurczaka bez kości

1 papryka zielona

1 papryka czerwona

1 cebula cukrowa

4 garście fasolki szparagowej

3 ząbki czosnku

1 puszka mleka kokosowego 

2 łyżki żółtej pasty curry

1 garść posiekanej kolendry

Duża szczypta chilli

Sól

Pieprz

1 duża łyżka oliwy

Do podania: 

Ryż basmati

Mięso kroję w kostkę. Siekam drobno czosnek i cebulkę. Rozgrzewam oliwę, podsmażam mięso-3-4 minuty, przekładam do dużego garnka. Teraz czas podsmażyć czosnek z cebulką- również 3-4 minuty. W międzyczasie kroję paprykę w dużą kostkę, wrzucam na patelnię i podsmażam 2 minuty, razem z cebulką wrzucam do garnka z mięsem. Dodaję fasolkę szparagową, wlewam mleko kokosowe, dodaję wszystkie przyprawy – poza kolendrą. Na małym ogniu gotuję curry 15 minut, następnie dodaję kolendrę i podgrzewam 10 minut. 

Gotowe danie podaję z ryżem.

1465 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.