Obiady

Krem ziemniaczany

1 Min. czytania

 W moim rodzinnym domu tradycyjna kartoflanka pojawiała się bardzo często. Była to naprawdę, prosta i smaczna zupa. Ale jednak nie do końca lubię zupy, gdzie pływa coś więcej niż makaron. Kawałki warzyw i ziemniaków? Jakoś nie jestem fanką. Dlatego w swoim domu zachowałam smak tradycyjnej kartoflanki, ale ja robię ją w wersji zupy krem. Podaję ją z podsmażonymi plasterkami kiełbaski, takiej domowo wędzonej, od teściowej. Zupa jest bardzo kremowa, delikatna, i pyszna. Jest też bardzo prosta, i nie ukrywajmy, nie jest to drogie danie. Wystarczy dodać bułeczkę, najlepiej świeżo upieczoną i pełny obiad gotowy. Mój mąż zakochał się w tej zupie, i ja mu się wcale nie dziwię. Na te chłodne wciąż, późnozimowe dni, taka zupa po dniu pełnym pracy, trosk i zmartwień jest po prostu idealna. Osobiście niezbyt często robię zupy, ale coś czuję, że mój mąż będzie często o nią prosił. A ja chętnie będą ją robić. Takie domowe, znane mi smaki, są mi teraz wyjątkowo potrzebne. 

Składniki:

6 ziemniaków ( około 500 gramów)

2 marchewki

Pół selera

2 pietruszki

Jasna część pora

2 łyżki oliwy z oliwek

1,5 litra bulionu ( u mnie ugotowany na 2 skrzydełkach z wiejskiej kury)

3 liście laurowe

4 ziela angielskie

Duża szczypta majeranku

2 łyżki posiekanego koperku

Sól

Świeżo mielony pieprz

Kawałek dobrej jakości kiełbasy

Obieram marchewkę, selera i pietruszkę, dokładnie myję. Warzywa kroję w drobną kostkę-można zetrzeć na tarce. Por dokładnie myję, siekam w drobne krążki.

W dużym garnku rozgrzewam oliwę. Wrzucam przygotowane warzywa, dodaję liście laurowe i ziele angielskie. Smażę 5-6 minut, często mieszając. Następnie warzywa zalewam bulionem, zmniejszam moc palnika, gotuję kwadrans. 

Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę. Dodaję do zupy, razem z koperkiem, majerankiem , solą i pieprzem. Gotuję do miękkości ziemniaków- około 20 minut. Zupę miksuję blenderem na krem. Chwilę gotuję. 

Kiełbasę kroję w cienkie plasterki. Podsmażam na suchej patelni, do mocnego przyrumienienia. Zupę rozlewam do miseczek, podaję z plasterkami kiełbasy i natką pietruszki. 

1465 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.