Obiady

Schabowy w azjatyckim sosie

1 Min. czytania

 Kiedy kupuję schab, w mojej głowie od razu widzę pyszne, smakujące domem kotlety w panierce. Do tego obowiązkowa mizeria i tłuczone ziemniaczki. Ale czasami mam ochotę na coś innego. Ostatnio coraz częściej. Może to wpływ pogody i rychłej wiosny? Może dlatego mam ochotę na coś nieco lżejszego, bez panierki? Te schabowe, które zaraz Wam zaproponuję, kuszą smakiem. Są nieco egzotyczne. bardzo aromatyczne. Słodkie od miodu, a jednocześnie przyjemnie czosnkowe. Do tego przygotowałam miks pieczonych warzyw, wystarczyło połączyć ziemniaki, bakłażan, cebulę i paprykę. I już. To jeden z tych obiadów, który na dłużej zostanie w moim menu. Jest tak prosty, a daje wspaniały efekt. I nawet wierni fani, schabowych w panierce, chętnie zrobią sobie od nich przerwę i spróbują tych pysznych kotletów.  Mam nadzieję,że polubicie je tak jak i ja. A ja tymczasem zmykam, czas pisać faktury. Intensywny to tydzień!


Składniki:
4 kotlety schabowe bez kości
2 ząbki czosnku ( posiekane)
3 łyżki miodu
1 pełna łyżka sosu sojowego
1/3 szklanki wody
1 łyżka masła
Sól
Pieprz
Czosnek granulowany

Dodatek:
4 duże ziemniaki
1 bakłażan
Pół papryki
Pół czerwonej cebuli
1 łyżka oliwy
Sól
Pieprz
Słodka papryka
Ostra papryka

Ziemniaki obieram, kroję w ćwiartki, gotuję 6-7 minut w osolonej wodzie, odcedzam. 

Bakłażan myję, kroję w półplasterki, posypuję solą, odkładam na 10 minut, następnie przepłukuję. Kroję paprykę w kostkę, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa przekładam na blachę do pieczenia, polewam oliwą, dodaję przyprawy, kilka razy mieszam. Warzywa podpiekam 25-30 minut. 
W międzyczasie szykuję kotlety. Mięso lekko rozbijam. Posypuję solą, pieprzem i czosnkiem. Rozgrzewam olej, mięso podsmażam po 2,5 minuty z każdej strony. Zdejmuję z patelni. Na niej zaś roztapiam masło, dodaję posiekany czosnek, smażę chwilkę, dodaję wodę, sos sojowy i miód. Redukuję sos przez 2-3 minuty, doprawiam dużą porcją pieprzu i soli do smaku, wkładam z powrotem mięso na patelnię, i na małym ogniu podgrzewam je około 8 minut. 
Kotlety podaję z pieczonymi warzywami. 

1465 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

23 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.