Śniadania na słono

Śniadaniowe muffiny z rabarbarem

1 Min. czytania

Wyobraźmy sobie taki poranek, do kuchni wpada masa słońca, jest leniwie, może nie musimy iść do pracy? Bierzemy z blatu pyszną muffinkę, w kubku mamy idealną, lekką i delikatną kawę. Rozkoszujemy się muffinką, bez wyrzutów sumienia. Zajadamy ją i cieszymy się chwilą. Otwieramy okno, wychodzimy do ogródka, śpiewają ptaki, a  w powietrzu czuć niemal lato….Kochani, to nie bajka, to życie. To poranek, kiedy postanowiliście zamienić śniadanie w bajkowy moment. Wystarczy upiec te muffinki. Zdrowe, pyszne, wręcz rozkoszne. Do tego idealnie, bo mało słodkie, jeżeli mają być deserem, wystarczy dać więcej cukru, ja celowo użyłam tutaj nieco miodu i odrobinę erytrytolu. Dzięki temu smak rabarbaru, został nieco złagodzony, ale jednak czuć było, że nie jest to typowy deser. Takie muffinki wspaniale pasują do drugiego śniadania, z dużą porcją słodkich truskawek, smakują niczym złoto. Rozpływają się w ustach, są tak lekkie, i delikatnie. I jak każde muffinki, wystarczy zmieszać zawartość dwóch misek, lekko wymieszać i cieszyć tym wyjątkowym smakiem. Stałam się ich fanką. I ja i mój mąż. I tata też, zajadał je w pracy, jako przed-drugie-śniadanie. Mam więc dowody, to idealne śniadaniowe muffinki. Zróbcie je, póki mamy sezon na rabarbar. 

Składniki:

1 duże jajko

Pół Szklanki płatków owsianych

3 laski rabarbaru

350 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej

3 łyżki miodu

100 ml oleju ( albo oliwy)

150 mleka

 2 czubate łyżki Erytrytolu 

3 łyżki wiórek kokosowych

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka kardamonu

Ekstrakt waniliowy

Ziarna słonecznika- 2 łyżki

Rabarbar kroję na małe kawałeczki – ważne, nie obieramy łodyg, a jedynie solidnie je myjemy. 

Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni.

W dużej misce łączę wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre. Teraz czas połączyć zawartość obu misek w jedno, mieszam delikatnie, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodaję pokrojony rabarbar- zostawiam 2 garście do posypania wierzchu muffinek. 

Foremki do muffinek ( u mnie silikonowe) wypełniam ciastem do 3/4 wysokości, na wierzchu kładę kawałeczki rabarbaru. Babeczki piekę 30 minut. 

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.