Obiady

Sałatka makaronowa z fasolką i tuńczykiem

1 Min. czytania

 Piątek, czyli zaczynamy weekend. To był ciężki tydzień, więc niesamowicie cieszę się dwoma dniami wolnymi od pracy. Dzielnie znosiłam chorobę zatok, i zamieszanie w pracy. Ale jednak organizm potrzebuje odpoczynku. Na jutro nie robię żadnych planów, zamierzam delektować się ogrodem i zabawami z kotem. Jeżeli zdrowie i pogoda dopiszą, to w niedzielę chętnie ruszę się z domu. Ale nie sięgam planami tak daleko. Zajmuję się tu i teraz. A teraz będzie czas na obiad. Lekko i pożywnie. Kolorowo i zdrowo. Bardzo prosto  i wyjątkowo smacznie. Same pyszne składniki. Tę sałatkę możecie zjeść na obiad, albo zabrać ją do pracy na lunch. Jest to pyszna sałatka, którą będziecie często powtarzać. Dziś zabrałam ją z sobą do pracy. Po pracy idziemy na koncert Kaśki Sochackiej, ach, jak ja lubię jej muzykę. Chętnie posłucham piosenek Kasi, a ta sałatka  idealnie mnie nastroi, nasyci i zaspokoi głód. Spróbujcie koniecznie, nawet jeżeli nie lubicie makaronu razowego, to na pewno Was zaskoczy ten smak. Oczywiście bardzo pozytywnie!


Składniki:

200 gramów makaronu razowego

15 pomidorków koktajlowych

200 gramów tuńczyka w oleju

200 gramów fasolki szparagowej

15 zielonych oliwek

Sos:

2-3 łyżki oleju

Duża łyżka suszonych ziół prowansalskich

Sól

Pieprz

Łyżeczka koperku

Łyżka soku z cytryny

Fasolkę myję, kroję na połówki. Gotuję makaron, razem z fasolką, najlepiej ugotować je al dente, odcedzam i przelewam zimną wodą. 

Makaron z fasolką przekładam do dużej miski. Pomidorki kroję na połówki, oliwki również kroję na połówki. Tuńczyka rozdrabniam. Wszystkie warzywa i tuńczyka, dodaję do makaronu, mieszam. 

Wszystkie składniki sosu mieszam w miseczce, polewam sosem sałatkę, delikatnie mieszam. Sałatkę chłodzę 20 minut przed podaniem.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

25 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.