Ciasta

Ciasto truskawkowe na kefirze.

1 Min. czytania

Ależ to był weekend! Mieliśmy gości, z drugiego końca Polski. Chcieliśmy pokazać im nasze Trójmiasto, od jak najlepszej strony. Co nie znaczy, że od tej najbardziej turystycznej. Sama nie przepadam za tłumem turystów, wolę spokój i uważam, że najbardziej popularne atrakcje, najlepiej się zwiedza po, albo przed sezonem. Bez tłumów, bez kolejek i bez nerwów.  Celowo unikam Mola w Sopocie-odwiedzam je zimą. Unikam ulicy Długiej w Gdańsku, w zamian za to moich gości, prowadzę po Dolnym Mieście, czy ciągam po uroczych, bocznych uliczkach Wrzeszcza czy Oliwy. Zamiast na plażę w Gdyni, czy w Brzeźnie, odjeżdżam 50 km od Trójmiasta i już, mamy spokojne plaże, gdzie nie brakuje miejsca do piknikowania. I tak, po intensywnych trzech dniach, zakończyliśmy dzień zwiedzania, piknikiem. Poza sałatkami i pasztecikami z ciasta francuskiego, przygotowałam też to ciasto. Obłędnie lekkie,  delikatnie słodkie, mocno truskawkowe, wyjątkowo mięciutkie. Wilgotne, świetne do jedzenia rękoma. Zniknęło błyskawicznie, i to nie tylko dlatego, że mieliśmy w nogach 10 kilometrów spacerów. Na letnie pikniki, i chwile słabości, upieczcie ten placek. Zrobicie go raz i dwa. A przyjemności z jedzenia będziecie mieli co niemiara!
 



Składniki:
15 truskawek
250 ml kefiru
2,5 szklanki mąki pszennej
80 gramów cukru
1/3 szklanki oleju
3 jajka
1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
Szczypta soli

Kruszonka :
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru waniliowego

Z podanych składników zagniatam kruszonkę, chłodzę przez 30 minut w lodówce.
Jajka i kefir wyjmuję  z lodówki na pół godziny przed pieczeniem.
Owoce przepłukuję, większe owoce kroję na połówki. 
W dużej misce łączę wszystkie mokre składniki – kefir, jajka i olej, mieszam chwilę. Dodaję mąkę, cukier, sól i cukier waniliowy. Delikatnie mieszam, tylko do połączenia się składników. 
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
Tortownicę wykładam papierem, wylewam ciasto. Na wierzchu układa truskawki, lekko je wciskam, posypuję ciasto kruszonką. Placek piekę 45-50 minut, do suchego patyczka, 
Po upieczeniu wypiek, można posypać cukrem pudrem.

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto pomarańczowo-kokosowe

40 minut Min. gotowania
Chcę zaczarować tę styczniową aurę i zimowy czas. Stąd tak słodko na moim blogu. Ale kiedy dopada mnie styczniowy blues, to piekę…
Ciasta

Ciasto orzechowe z cynamonem

50 minut Min. gotowania
Nowy Rok. Nowe plany i marzenia. Nowe oczekiwania, nowe pomysły. Nowe postanowienia i nowa dawka nadziei. Tej nadziei bardzo mi obecnie potrzeba….
Ciasta

Brownie śliwka w czekoladzie

35 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was kolejne świąteczne ciasto. Tym razem ciasto, które każdy chciałby dostać w prezencie. Bo kto powiedział, że ciasto nie…

27 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.