Śniadania na słono

Sticky Rice z kaszubskimi truskawkami

1 Min. czytania

 Dawno nie było nic, co mogłabym zaproponować na śniadanie. A wiadomo, że latem najbardziej kuszą nas owoce. Mnie zainspirowały, do stworzenia swojskiej wersji sticky rice. W oryginale występuje mango. Ale kiedy cieszą oczy, kaszubskie truskawki, aż żal sięgać po egzotyczne mango. Póki są truskawki, wciąż się nimi cieszę. A mam to wielkie szczęście, że te kaszubskie, czerwone słodkości, kupuję niemal pod domem. Jakże więc mogłabym ich nie wykorzystać w tym daniu? A to danie, to kleisty ryż. Jeżeli jesteście fanami ryżu na mleku, ta wersja z pewnością przypadnie Wam do gustu. Jest nieco inna od zwykłego ryżu na mleku. Potrzebujemy bowiem specjalnego ryżu, który dzięki dużej ilości skrobi, robi się klejący, ba, można z niego lepić kulki, bez problemu. Ryż ten, ma też ciekawy, nieco inny smak. Jest on podstawą tego dania, dziś bez problemu można go kupić w dużych sklepach. Kolejną ważną kwestią, jest mleko kokosowe. Takie z puszki, to na jego bazie, robimy słodki syrop do ryżu. Ziarenka chłoną aromat, nabierają niebiańskiej konsystencji. Zapach i smak, takiego deseru, jest nie do opisania. Po prostu trzeba go zrobić. Dla mnie taki ryż, to genialna opcja na sycące śniadanie. Jeżeli, jak ja, kochacie śniadania na słodko, to będziecie w siódmym niebie. Nie ukrywam, produkcja, zajmuje chwilę czasu, więc polecam go zrobić w wolny dzień, albo w weekendowy poranek. Będziecie zachwyceni tym smakiem i ciągle będziecie chcieć go więcej!


Składniki:

1 szklanka ryżu do Sticky Rice

1 szklanka wody

Puszka mleczka kokosowego

1 łyżeczka soli

3 łyżki cukru trzcinowego

Kilkanaście truskawek

Sezam do posypania

Ryż dokładnie płuczę pod wodą- woda musi być całkowicie przezroczysta. Ryż zalewam wodą, gotuję na małym ogniu, 15 minut-staram się rzadko mieszać ryż. Odstawiam do wystudzenia. 

W drugim garnku podgrzewam mleko kokosowe z solą i cukrem, gotuję tylko do momentu  zagotowania. Syropem zalewam ryż, przykrywam garnuszek folią aluminiową, odstawiam na kwadrans. 

W międzyczasie kroję truskawki na połówki, na suchej patelni prażę sezam. Gotowy ryż, przekładam do miseczek, układam na wierzchu owoce, posypuję sezamem. 

1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka śniadaniowa

10 Min. gotowania
Sama nie wiem, czy to jeszcze sałatka, czy po prostu twarożek z dodatkami? Wiem jednak, że to genialna śniadaniowa opcja. Bardzo zdrowa…
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.