Obiady

Sałatka makaronowa z fasolką i tuńczykiem

1 Min. czytania

 Piątek, czyli zaczynamy weekend. To był ciężki tydzień, więc niesamowicie cieszę się dwoma dniami wolnymi od pracy. Dzielnie znosiłam chorobę zatok, i zamieszanie w pracy. Ale jednak organizm potrzebuje odpoczynku. Na jutro nie robię żadnych planów, zamierzam delektować się ogrodem i zabawami z kotem. Jeżeli zdrowie i pogoda dopiszą, to w niedzielę chętnie ruszę się z domu. Ale nie sięgam planami tak daleko. Zajmuję się tu i teraz. A teraz będzie czas na obiad. Lekko i pożywnie. Kolorowo i zdrowo. Bardzo prosto  i wyjątkowo smacznie. Same pyszne składniki. Tę sałatkę możecie zjeść na obiad, albo zabrać ją do pracy na lunch. Jest to pyszna sałatka, którą będziecie często powtarzać. Dziś zabrałam ją z sobą do pracy. Po pracy idziemy na koncert Kaśki Sochackiej, ach, jak ja lubię jej muzykę. Chętnie posłucham piosenek Kasi, a ta sałatka  idealnie mnie nastroi, nasyci i zaspokoi głód. Spróbujcie koniecznie, nawet jeżeli nie lubicie makaronu razowego, to na pewno Was zaskoczy ten smak. Oczywiście bardzo pozytywnie!


Składniki:

200 gramów makaronu razowego

15 pomidorków koktajlowych

200 gramów tuńczyka w oleju

200 gramów fasolki szparagowej

15 zielonych oliwek

Sos:

2-3 łyżki oleju

Duża łyżka suszonych ziół prowansalskich

Sól

Pieprz

Łyżeczka koperku

Łyżka soku z cytryny

Fasolkę myję, kroję na połówki. Gotuję makaron, razem z fasolką, najlepiej ugotować je al dente, odcedzam i przelewam zimną wodą. 

Makaron z fasolką przekładam do dużej miski. Pomidorki kroję na połówki, oliwki również kroję na połówki. Tuńczyka rozdrabniam. Wszystkie warzywa i tuńczyka, dodaję do makaronu, mieszam. 

Wszystkie składniki sosu mieszam w miseczce, polewam sosem sałatkę, delikatnie mieszam. Sałatkę chłodzę 20 minut przed podaniem.

1486 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….
Obiady

Greckie klopsiki z cukinii

35 minut Min. gotowania
Lubię przeglądać moje książki kulinarne i szukać w nich inspiracji. W nowej kuchni zadbałam o półeczkę na owe książki i mam do…
Obiady

Makaron z bobem

10 minut Min. gotowania
Pamiętam sceny, które powtarzały się w każde wakacje. Wujek Zygmunt przywoził całe worki jutowe pełne bobu. Bobu w strąkach dodam. Razem z…

25 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.