Śniadania na słono

Sticky Rice z kaszubskimi truskawkami

1 Min. czytania

 Dawno nie było nic, co mogłabym zaproponować na śniadanie. A wiadomo, że latem najbardziej kuszą nas owoce. Mnie zainspirowały, do stworzenia swojskiej wersji sticky rice. W oryginale występuje mango. Ale kiedy cieszą oczy, kaszubskie truskawki, aż żal sięgać po egzotyczne mango. Póki są truskawki, wciąż się nimi cieszę. A mam to wielkie szczęście, że te kaszubskie, czerwone słodkości, kupuję niemal pod domem. Jakże więc mogłabym ich nie wykorzystać w tym daniu? A to danie, to kleisty ryż. Jeżeli jesteście fanami ryżu na mleku, ta wersja z pewnością przypadnie Wam do gustu. Jest nieco inna od zwykłego ryżu na mleku. Potrzebujemy bowiem specjalnego ryżu, który dzięki dużej ilości skrobi, robi się klejący, ba, można z niego lepić kulki, bez problemu. Ryż ten, ma też ciekawy, nieco inny smak. Jest on podstawą tego dania, dziś bez problemu można go kupić w dużych sklepach. Kolejną ważną kwestią, jest mleko kokosowe. Takie z puszki, to na jego bazie, robimy słodki syrop do ryżu. Ziarenka chłoną aromat, nabierają niebiańskiej konsystencji. Zapach i smak, takiego deseru, jest nie do opisania. Po prostu trzeba go zrobić. Dla mnie taki ryż, to genialna opcja na sycące śniadanie. Jeżeli, jak ja, kochacie śniadania na słodko, to będziecie w siódmym niebie. Nie ukrywam, produkcja, zajmuje chwilę czasu, więc polecam go zrobić w wolny dzień, albo w weekendowy poranek. Będziecie zachwyceni tym smakiem i ciągle będziecie chcieć go więcej!


Składniki:

1 szklanka ryżu do Sticky Rice

1 szklanka wody

Puszka mleczka kokosowego

1 łyżeczka soli

3 łyżki cukru trzcinowego

Kilkanaście truskawek

Sezam do posypania

Ryż dokładnie płuczę pod wodą- woda musi być całkowicie przezroczysta. Ryż zalewam wodą, gotuję na małym ogniu, 15 minut-staram się rzadko mieszać ryż. Odstawiam do wystudzenia. 

W drugim garnku podgrzewam mleko kokosowe z solą i cukrem, gotuję tylko do momentu  zagotowania. Syropem zalewam ryż, przykrywam garnuszek folią aluminiową, odstawiam na kwadrans. 

W międzyczasie kroję truskawki na połówki, na suchej patelni prażę sezam. Gotowy ryż, przekładam do miseczek, układam na wierzchu owoce, posypuję sezamem. 

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.