Obiady

Chińczyk z brukselką

2 Min. czytania

Wczorajszy dzień miał być inny. Dzisiejszy zresztą też. No cóż, człowiek planuje, a Bozia te plany weryfikuje. W czwartek obudził mnie paskudny ból gardła i brzucha. Po chwili doszła gorączka i wiedziałam co to znaczy, przecież tak zaczyna się u mnie angina! I się zaczęła. Antybiotyk bardzo szybko popsuł mi żołądek, więc ostatnie dwa dni były dla mnie koszmarne. Dopiero dziś wstałam z nastawieniem – chyba jednak będę żyć! Oczywiście wieczorne „dynia party” odwołane. Zamiast tego będę leżeć pod kocykiem, popijać ciepłą herbatkę z sokiem malinowym, przekąszać biszkopty i może w końcu poczytam jakąś książkę? Długi weekend spędzę w domowym zaciszu. Dobrze chociaż, że wróciła mi chęć do jedzenia i apetyt na coś więcej niż jałowy kisiel. Co prawda dziś na obiad jem mięso z indyka gotowane na parze, z marchewką, ale mam dla Was przepis, który przygotowałam w zeszły weekend. Przed Wami super miks, chińczyk z brukselką. Mój mąż miał ochotę na coś o nieco azjatyckim smaku. Dlatego też przygotowałam kurczaka w sosie Teryiaki, a ciekawym dodatkiem jest podsmażona brukselka. To naprawdę smakowity miks. Musicie spróbować podsmażonej brukselki, smakuje zupełnie inaczej niż ta dobrze znana z dzieciństwa, gotowana, najczęściej w zupie. Spróbujcie koniecznie. A ja wracam do łóżeczka!

Składniki na 4 porcje:

400 gramów filetu z piersi kurczaka

3 ząbki czosnku

5 cm kawałek imbiru

20 brukselek

6 łyżek sosu sojowego

2 łyżki miodu

Szczypta chilli

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

2 łyżki oliwy z oliwek

Sól

Świeżo mielony pieprz

200 gramów makaronu ( u mnie spaghetti)

Brukselkę opłukuję pod ciepłą wodę, obieram wierzchnie warstwy liści, kroję na połówki. Gotuję na parze przez 7 minut. 

Mięso kroję w paski, posypuję solą i pieprzem. Rozgrzewam oliwę -jedną łyżkę i podsmażam przez 5 minut, często mieszając. 

Szykuję sos. W garnuszku łączę zmiażdżony czosnek, i imbir – najlepiej przecisnąć oba składniki przez praskę. Dodaję miód, sos sojowy, chilli i 7 łyżek wody. Podgrzewam, ale nie doprowadzam do zagotowania.  W jednej łyżce wody rozprowadzam mąkę, dodaję do sosu, dokładnie mieszam, sosem polewam mięso na patelni, zmniejszam moc palnika i podgrzewam przez 7 minut. 

W tym samym czasie rozgrzewam oliwę na  drugiej patelni. Wrzucam połówki brukselki i podsmażam przez 5 minut. 

Do miseczek przekładam makaron, dodaję mięso z sosem i brukselkę. Podaję od razu. 

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

23 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.