Obiady

Udka pieczone ze śliwkami

2 Min. czytania

 I jak minął Wam weekend? Ja spędziłam czas na wykładach, i kolejny raz wyjątkowo się cieszę, że moja uczelnia ciągle pracuje w trybie online. Dojazdy, w sobotę na 8 rano, nie są moją specjalnością. Szczególnie po tak intensywnym i pracowitym tygodniu. Wstałam o 7.40, zaparzyłam sobie wielki kubek kawy, o smaku belgijskich pralinek, przebrałam w dres i zasiadłam przed komputerem, by robić notatki i pogłębiać wiedzę o zarządzaniu projektami. Po 14 zajęcia się skończyły, a ja zabrałam się za szykowanie obiadu. Nie było to trudne, bo mięso zamarynowałam już wcześniej. Teraz zostało mi jedynie podpiec udka, ugotować ryż i zrobić surówkę. Od jakiegoś czasu , dosłownie chodziły za mną apetycznie podpieczone udka. Z rumianą i chrupką skórką. Ale, ale. Nie miało być nudno, dlatego moje udka, są pieczone ze słodkimi węgierkami. Są one podstawą pysznego sosu. Dodały mięsu słodyczy, i nowego smaku. A co najważniejsze, mięso najlepiej jest przygotować, dzień wcześniej. Trwa to kilka chwil, i w zasadzie obiad jest gotowy. Bardzo dobry patent, na zabiegany dzień. Szybko zjedliśmy obiad i poszliśmy na spacer, akurat przestało padać, więc mogłam nadrobić kroki. Ostatnio nie mam jednak szczęścia do rekordów, po chorobie sił brakuje, i półgodzinny spacer stanowi wyzwanie. Na szczęście wzmocnił mnie obiad. Jeżeli lubicie pieczone udka, chrupiącą skórkę i niebanalny sos, to konieczni spróbujcie. Sami zobaczcie, jakie to proste. A jakie pyszne!


Składniki:
4 udka z kurczaka ( mogą być ćwiartki, albo podudzia)
16 śliwek węgierek
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1 pełna łyżka oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
Pół łyżeczki ostrej papryki
Szczypta kurkumy
Duża szczypta suszonego majeranku
Pół łyżeczki czosnku granulowanego
Świeżo zmielony pieprz
Sól

Do podania:
ryż, surówka z pora i marchewki
Olej łączę ze wszystkimi przyprawami, nacieram marynatą udka i przekładam je do zamykanego pojemnika- albo od razu do brytfanki.
Cebulę obieram, kroję w piórka, czosnek obieram, śliwki przekrajam na połówki, usuwam pestki. Owoce, cebulę i czosnek dokładam do udek, zostawiam na noc w lodówce. 
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni (termoobieg), piekę udka przez 40 minut pod przykryciem, następnie zdejmuję pokrywkę, zmniejszam moc na 180 stopni i dopiekam je 20 minut. W trakcie pieczenia warto kilka razy polać mięso sosem, spod pieczenia. 
Udka podaję z ryżem i surówką. 
1465 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

26 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.