Śniadania na słodko

Placki z serka wiejskiego i banana. Jesienne!

1 Min. czytania

 Jesień w pełni,  a więc sezon na dyniowe pyszności, czas-start! Albo raczej, czas na kontynuację. Pokazywałam Wam mój przepis na syrop do Pumpkin latte i wspominałam tam, że pasuje on nie tylko do kawy, ale i do różnych placuszków czy naleśników. Dlatego żeby nie było, że jestem gołosłowna, zapraszam na placki z serka wiejskiego i banana. Polane oczywiście dyniowym syropem! Placki są genialne w swojej kategorii, bezczelnie proste, wszystkie składniki wystarczy włożyć do blendera, niesamowicie wręcz lekkie i delikatne. Puchate, bogate w białko, świetne na drugie śniadanie, na to pierwsze zresztą też. Będą świetnym deserem, podwieczorkiem, bądź kolacją. Prościutkie, a jakie wyśmienite! I do tego niesamowicie wręcz jesiennie, pachną dynią, cynamonem i imbirem. W połączeniu z delikatnym bananem, wychodzi nam idealny miks na jesień. Te placki wyjątkowo umilają mi poranki. Robią się prosto i niesamowicie wręcz szybko. Cóż więcej mogę powiedzieć, ja się w nich zakochałam. Wiem, wiem. Nieco dziwnie brzmi, taka sympatia do jedzenia, ale nic na to nie poradzę. Ciepłe śniadanie w październikowy poranek, to bardzo ważna sprawa. A jeżeli to śniadanko dodatkowo jest takie pyszne, to gwarantuję Wam, że każdy poranek, będzie czystą przyjemnością. 

Składniki:

1 duże jajko

Kubeczek serka wiejskiego

1 duży banan

1/4 kubka mleka

1 szklanka mąki ( u mnie orkiszowa tutaj kupicie ją w super cenie )

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ekstrakt waniliowy

Szczypta soli

Klarowane masło

Syrop dyniowy

Do kielicha blendera przekładam wszystkie mokre składniki- banan, serek, jajko, mleko i wanilię. Miksuję wszystkie składniki. Teraz dosypuję mąkę, sól, cynamon i proszek do pieczenie, dokładnie miksuję składniki, odstawiam na kilka minut. 

Rozgrzewam patelnię do naleśników,  rozpuszczam odrobinę klarowanego masło, smażę średniej wielkości placuszki na rumiano – po półtorej minuty z każdej strony, 

Gotowe placki podaję z syropem dyniowym. 

1438 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Pudding ryżowy ze słonym karmelem

20 Min. gotowania
No dobrze, przyznaję się. Nieco mnie dopadło życie, stąd moja mniejsza obecność tutaj. Mam w zapasie masę przepisów, bo wciąż dużo gotuję,…
Śniadania na słodko

Pszenne bliny na śniadanie

10 Min. gotowania
Kiedy myślę o mijającym właśnie tygodniu, na usta ciśnie mi się jedno słowo-wyzwanie. To był bardzo ciężki tydzień. No cóż, listopad nie…
Śniadania na słodko

Owsiane gofry bananowe

15 Min. gotowania
Witajcie w nowym tygodniu! Mam nadzieję, że wypoczęliście w miniony weekend i miło spędziliście wolny czas. Jak wspominałam moim celem był relaks…

30 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.