Śniadania na słodko

Placki z serka wiejskiego i banana. Jesienne!

1 Min. czytania

 Jesień w pełni,  a więc sezon na dyniowe pyszności, czas-start! Albo raczej, czas na kontynuację. Pokazywałam Wam mój przepis na syrop do Pumpkin latte i wspominałam tam, że pasuje on nie tylko do kawy, ale i do różnych placuszków czy naleśników. Dlatego żeby nie było, że jestem gołosłowna, zapraszam na placki z serka wiejskiego i banana. Polane oczywiście dyniowym syropem! Placki są genialne w swojej kategorii, bezczelnie proste, wszystkie składniki wystarczy włożyć do blendera, niesamowicie wręcz lekkie i delikatne. Puchate, bogate w białko, świetne na drugie śniadanie, na to pierwsze zresztą też. Będą świetnym deserem, podwieczorkiem, bądź kolacją. Prościutkie, a jakie wyśmienite! I do tego niesamowicie wręcz jesiennie, pachną dynią, cynamonem i imbirem. W połączeniu z delikatnym bananem, wychodzi nam idealny miks na jesień. Te placki wyjątkowo umilają mi poranki. Robią się prosto i niesamowicie wręcz szybko. Cóż więcej mogę powiedzieć, ja się w nich zakochałam. Wiem, wiem. Nieco dziwnie brzmi, taka sympatia do jedzenia, ale nic na to nie poradzę. Ciepłe śniadanie w październikowy poranek, to bardzo ważna sprawa. A jeżeli to śniadanko dodatkowo jest takie pyszne, to gwarantuję Wam, że każdy poranek, będzie czystą przyjemnością. 

Składniki:

1 duże jajko

Kubeczek serka wiejskiego

1 duży banan

1/4 kubka mleka

1 szklanka mąki ( u mnie orkiszowa tutaj kupicie ją w super cenie )

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ekstrakt waniliowy

Szczypta soli

Klarowane masło

Syrop dyniowy

Do kielicha blendera przekładam wszystkie mokre składniki- banan, serek, jajko, mleko i wanilię. Miksuję wszystkie składniki. Teraz dosypuję mąkę, sól, cynamon i proszek do pieczenie, dokładnie miksuję składniki, odstawiam na kilka minut. 

Rozgrzewam patelnię do naleśników,  rozpuszczam odrobinę klarowanego masło, smażę średniej wielkości placuszki na rumiano – po półtorej minuty z każdej strony, 

Gotowe placki podaję z syropem dyniowym. 

1465 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Gofry z kremem mascarpone

15 Min. gotowania
Zapraszam na śniadanie. Prawdziwie królewskie danie, zapraszam na gofry z kremem mascarpone. Będąc w restauracji przeglądałam menu, ja byłam na obiedzie, ale…
Śniadania na słodko

Migdałowa kaszka kukurydziana

25 Min. gotowania
Witajcie po Świętach! Jak tam, przejedzeni czy po prostu nasyceni rodzinną atmosferą? Ja dziś dzielnie pomaszerowałam, a raczej pojechałam do pracy. Ale…
Śniadania na słodko

Zimowy pieczony naleśnik

25 Min. gotowania
Co byście powiedzieli na pyszne i ciepłe śniadanie? Zimą to podstawa, nie ma co się oszukiwać. Po ciepłym śniadaniu czuję się dużo…

30 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.