Śniadania na słodko

Placki z serka wiejskiego i banana. Jesienne!

1 Min. czytania

 Jesień w pełni,  a więc sezon na dyniowe pyszności, czas-start! Albo raczej, czas na kontynuację. Pokazywałam Wam mój przepis na syrop do Pumpkin latte i wspominałam tam, że pasuje on nie tylko do kawy, ale i do różnych placuszków czy naleśników. Dlatego żeby nie było, że jestem gołosłowna, zapraszam na placki z serka wiejskiego i banana. Polane oczywiście dyniowym syropem! Placki są genialne w swojej kategorii, bezczelnie proste, wszystkie składniki wystarczy włożyć do blendera, niesamowicie wręcz lekkie i delikatne. Puchate, bogate w białko, świetne na drugie śniadanie, na to pierwsze zresztą też. Będą świetnym deserem, podwieczorkiem, bądź kolacją. Prościutkie, a jakie wyśmienite! I do tego niesamowicie wręcz jesiennie, pachną dynią, cynamonem i imbirem. W połączeniu z delikatnym bananem, wychodzi nam idealny miks na jesień. Te placki wyjątkowo umilają mi poranki. Robią się prosto i niesamowicie wręcz szybko. Cóż więcej mogę powiedzieć, ja się w nich zakochałam. Wiem, wiem. Nieco dziwnie brzmi, taka sympatia do jedzenia, ale nic na to nie poradzę. Ciepłe śniadanie w październikowy poranek, to bardzo ważna sprawa. A jeżeli to śniadanko dodatkowo jest takie pyszne, to gwarantuję Wam, że każdy poranek, będzie czystą przyjemnością. 

Składniki:

1 duże jajko

Kubeczek serka wiejskiego

1 duży banan

1/4 kubka mleka

1 szklanka mąki ( u mnie orkiszowa tutaj kupicie ją w super cenie )

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ekstrakt waniliowy

Szczypta soli

Klarowane masło

Syrop dyniowy

Do kielicha blendera przekładam wszystkie mokre składniki- banan, serek, jajko, mleko i wanilię. Miksuję wszystkie składniki. Teraz dosypuję mąkę, sól, cynamon i proszek do pieczenie, dokładnie miksuję składniki, odstawiam na kilka minut. 

Rozgrzewam patelnię do naleśników,  rozpuszczam odrobinę klarowanego masło, smażę średniej wielkości placuszki na rumiano – po półtorej minuty z każdej strony, 

Gotowe placki podaję z syropem dyniowym. 

1508 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodkoŚniadania na słono

Giselle. Cafe Bistro, Wrocław.

1 Min. czytania
Czujecie wiosnę w powietrzu? Jest pięknie! Tak wiem, że w marcu jak w garncu, i za tydzień, ba za dwa dni będzie…
Śniadania na słodko

Placuszki piernikowe

10 minut Min. gotowania
Z końcem lutego, czuję powiew wiosny. Albo chociaż nadzieję na wiosenne dni i radość, jaką będę czuła już niebawem. Ogród zacznie mienić…
Śniadania na słodko

Migdałowo-jabłkowe racuchy z pieca

25 minut Min. gotowania
Witajcie! Dziś mam dla Was gorącą nowość z mojej kuchni. Czyli przepyszne migdałowo-jabłkowe racuchy z pieca. Tak, dokładnie, z pieca. Przyznaję, że…

30 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.