Obiady

Pierogi z malinami i twarogiem

2 Min. czytania

 No dobrze, kiedy przychodzi ten czas, że należy trochę przysiąść do nauki i do swojej pracy, to ja wymyślam produkcję pierogów! Tak to już jest. Najpierw zrobiłam porządki w kuchennych szufladach, i co z tego, że czekały na to od pół roku. Nie, to musiało być wtedy. I wtedy też mówię- mam ochotę na domowe pierogi. I to od razu z malinowo-serowym farszem. Miałam bowiem masę malin z ogródka. No dobrze, nie taką masę. Bo za mało na to by robić konfitury, ale za dużo by po prostu je zjeść. Dlatego też pomyślałam- czas robić pierogi. Rok temu, zrobiliśmy remont naszej kuchni i w sumie, nigdy jeszcze nie robiłam w niej pierogów. Czas na chrzest bojowy, witajcie pierożki! Jako, że nie jestem największą na świecie fanką pierogów, z samymi owocami, do swojego farszu wybrałam miks twarogu i malin. Dzięki temu pierogi smakowały wyjątkowo, były zdecydowanie bogatsze w smaku. Najbardziej tutaj będzie pasować, delikatny, śmietankowy twaróg. Ważne, żeby nie był kwaśny w smaku, a lekko słodki i bardzo delikatny. Ciasto robię według przepisu mojej babci, czyli jest ono bez jajka, a zrobione przy pomocy gorącej wody. Dzięki temu ciasto jest cudownie mięciutkie, delikatne, pięknie i bezproblemowo się z nim pracuje. Także kto wie, może teraz częściej będę robić pierożki? Polecam je na weekend, pogoda ma być, przynajmniej jutro, wybitnie domowa, więc to będzie dobry pomysł na spędzenie wolnego dnia. A do pierogów, polecam Wam serdecznie polecam dobrą herbatkę do pierogów, i nie tylko, na te nasze jesienne wieczory, nie ma to jak malinowa herbata!



Składniki:
Ciasto:
500 gramów mąki pszennej
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
250 ml gorącej wody.


Farsz:
400 gramów twarogu śmietankowego
1,5 szklanki malin
1 jajko
2 łyżki cukru waniliowego

Do podania:
jogurt waniliowy, cynamon

Mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję sól, olej i wodę. Najpierw mieszam składniki łyżką, a następnie ręką, ugniatam gładkie ciasto, odstawiam je na kwadrans. W międzyczasie szykuję nadzienie. Maliny przepłukuję, twaróg ucieram razem z jajkiem i cukrem waniliowym, dodaję maliny, mieszam. 
Ciasto dzielę na 2-3 części, przekładam je na stolnicę i wałkuję . Z ciasta wycinam kółka, nakładam po łyżeczce farszu, zlepiam pierożki. 
Zagotowuję wodę, lekko solę, partiami gotuję pierożki, około 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Gotowe pierożki podaję z jogurtem waniliowym i cynamonem. 

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

25 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.