Obiady

Skrzydełka, lepsze jak z KFC.

2 Min. czytania

 No dobrze, każdy z nas ma na sumieniu jakieś drobne grzeszki. Owszem, zdrowie zdrowiem, odpowiednie żywienie, eko jedzenie, ale czasem człowiek po prostu musi posilić swój organizm porcją tłuszczu i smaku. Jak wiadomo, tłuszcz to najlepszy przekaźnik smaku, więc rzeczy smażone w głębokim tłuszczu, po prostu nam smakują. I to jak! Jako dziecko, kochałam  wręcz smak skrzydełek z KFC. Mogłabym jeść je codziennie, dobrze, że rodzice czuwali i zabierali mnie tam naprawdę rzadko. Potem dorosłam i przyznaję, w tej knajpie nie byłam wiele, wiele lat. Ostatni raz, chyba z 10 lat temu. Byłam świadkiem na ślubie mojej przyjaciółki i wracając z sesji zdjęciowej, wszyscy ubrani w ślubne stroje, wybraliśmy się do knajpy na kubełek. Był to poniedziałek, godziny przedpołudniowe, w środku było kilka osób, i robiliśmy sensację. Na szczęście nikt się nie wybrudził, bo sensacja byłaby tym większa. Wiecie, panna młoda, w tłustej sukience? Brzmi śmiesznie! No dobrze, wracamy na ziemię,a  raczej tu i teraz. A tutaj dzieją się same pyszne rzeczy. Smażymy skrzydełka, lepsze niż te, które możemy zamówić w knajpie. Panierka jest cudowna, niesamowicie wręcz chrupiąca i apetyczna. A mięso jest delikatne i wyjątkowo soczyste. Obiecuję, że to będą Wasze ulubione skrzydełka. Zróbcie je w ten weekend, zaskoczcie nimi rodzinkę. Świetnie się bawcie przy panierowaniu i smażeniu, a potem zajadajcie te smakowite kąski. Nie pozostaje mi nic więcej jak tylko życzyć Wam smacznego!

P.S. Po smażeniu koniecznie zapalcie świece zapachowe!  Zapach smażeniny, to jedyny malutki minusik!

Składniki:

1 kg skrzydełek z kurczaka

1 łyżka słodkiej papryki

1 pełna łyżeczka ostrej papryki

1 płaska łyżeczka soli

Panierka:

1 szklanka mąki pszennej

2 duże jajka

150 ml mleka

1 czubata łyżeczka ostrej papryki

1 czubata łyżeczka słodkiej papryki

Druga panierka:

3/4 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

1 litr oleju rzepakowego

Skrzydełka dzielę na 3 części, lotkę bez mięsa odrzucam. Mięso dokładnie [posypuję solą i obiema paprykami, odstawiam mięso na godzinę do lodówki. 

Do wysokiego naczynia wbijam jajka, dodaję mleko, mąkę i przyprawy. Trzepaczkę dokładnie mieszam ciasto,  jest gotowe kiedy pojawią się bąbelki powietrza. Kawałki skrzydełek wkładam do panierki i zostawiam na 2-3 godziny w lodówce. 

Przed smażeniem wyjmuję mięso  w panierce z lodówki, powinno postać na blacie około 15 minut. Rozgrzewam olej, musi być bardzo gorący. Temperaturę najlepiej sprawdzić sypiąc odrobinę mąki na gorący tłuszcz. Smażyć można albo w garnku z grubym dnem, albo we frytkownicy. 

Obie mąki, z drugiej panierki, przekładam do miski. Wrzucam do niej kawałki mięsa, bezpośrednio przed smażeniem, rękoma obtaczam je w mące i wrzucam na gorący olej. Kawałki skrzydełek powinny się smażyć 12-15 minut. 

Kawałki w panierce przekładam na ręcznik papierowy do odsączenia z tłuszczu. 

Najlepiej smakują z porcją surówki, u mnie był to coleslaw z czerwonej kapusty. 

Smacznego!

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

26 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.