Obiady

Klasyczna pieczeń rzymska

55 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

I jak co roku, były Święta, chwila i moment i już po nich. Teraz tkwimy w dziwnym czasie, kiedy to nie wiemy jaki mamy dzień tygodnia, czy dziś idziemy do pracy i jakie mamy zadania na dziś. U mnie pracy, aż nadto. Nie tylko nie mam wolnego, co jeszcze poza pracą mam zadań bez liku. Ale mimo wszystko bardzo lubię ten czas. Ciągle czuję świąteczną atmosferę i wyjątkowo czekam na piątek, który choć bardzo intensywny, będzie na pewno piękny i na długo zapamiętany. No dobrze, czas przejść do przepisu. Wiem, wiem. Wiele z Was ma pełne lodówki i pewnie ostatnie o czym myśli to gotowanie. Ale nie każdy, na szczęście, robi za dużo jedzenia i zjada potem resztki do Trzech Króli. Przyznaję, u mojej mamy dość często to się zdarzało. Jedzenia zawsze było za dużo. Po Świętach, nadchodził ten czas, kiedy trzeba było dojadać. Wędliny, sałatki i pieczyste. Lodówka i balkon, wprost pękały w szwach. A nam odechciewało się zaglądać do lodówki,bo ciągle witały nas pieczyste. Ja jestem inna, moja lodówka jest pusta i musiałam przygotować obiad. Tym razem padło na klasyczną pieczeń rzymską. Po prostu przepyszną. Bardzo aromatyczną, chociaż tak prostą. Wspaniale smakuje zarówno jako danie obiadowe, u mnie z kopytkami i domową surówką z selera. Ale również na zimno, jako dodatek do kanapek. To bardzo uniwersalny i klasyczny przepis. Najważniejsze w nim, to wysokiej jakości mięso i tylko kilka niezbędnych przypraw. Pieczeń wychodzi po prostu genialna i zapewniam, że będziecie ją często robić w Waszych domach!

Share

rb_lena
przygotowanie
20
gotowanie
55
ilość porcji
6
całkowity czas
75

Będzie potrzebne

  • Keksówka

  • Miska

  • Patelnia

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

  • 1 duża cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • 1 duża kajzerka

  • Suszony majeranek-łyżka

  • 100 ml mleka

  • Słodka papryka-łyżeczka

  • Ostra papryka-pół łyżeczki

  • Pół łyżeczka soli

  • Płaska łyżeczka mielonego pieprzu

  • Pół łyżeczki suszonego tymianku

  • 1 łyżka masła klarowanego

  • Dodatkowo:

  • Masło i bułka tarta do formy

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie pieczeni

Czosnek i cebulkę bardzo drobno siekam, rozgrzewam masło i podsmażam warzywa do zezłocenia, około 7-8 minut. W międzyczasie kajzerkę rwę na mniejsze kawałki i zalewam mlekiem, odcedzam. W dużej misce łączę mięso z cebulką, dodaję bułkę, jako i wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiam całość, masa nie będzie mocno zwarta i twarda.
2

Pieczenie i serwowanie

Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni. Keksówkę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą, wykładam masę mięsną. Wierzch posypuję tymiankiem. Pieczeń piekę 55-60 minut. Ja podałam ją z podsmażonymi kopytkami i surówką z selera.

Uwagi

Na drugi dzień, odgrzejcie pieczeń na patelni. Smakuje wspaniale.
1465 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.