Ciasta

Piernik marchewkowy z bakaliami

55 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

A ja wciąż w świątecznym klimacie. Mam dla Was prosty przepis na pyszny i niesamowicie prosty piernik marchewkowy. Dlaczego taki piernik? W weekend odbierałam wylicytowane fanty z kociego bazarku, w Kociej Kawiarni. Korzystając z okazji, postanowiliśmy zatrzymać się w tym pędzie. Zamówiliśmy kawę, zimową herbatę i właśnie marchewkowy piernik. Był tak pyszny, że musiałam go zrobić w domu. Oczywiście pomagały mi moje kochane kociaki, czyli Frania i Filemon. Frania uwielbia asystować w kuchni. Ale zdradzę Wam, że kiedy trzeba sprzątać, to Frania zawsze pójdzie spać! Ale kochana, pilnuje mnie i dba by ciasto było idealnie wymieszane. Filemon zaś, zawsze czuwa czy aby w przepisie nie ma albo jogurtu, albo śmietanki. Bo to pierwszy chętny na łyżeczkę przysmaku. Tym razem Filemon nie był zachwycony, bo w składnikach nie było jego ulubionych produktów. Była za to marchewka, czyli dość nietypowy składnik piernika. Ale tutaj sprawdza się rewelacyjnie. Dzięki niej ciasto jest mięciutkie i można go zrobić w ostatniej chwili. Piernik jest wyjątkowo aromatyczny, ma piękny kolor, wypełniony bakaliami, zrobi na każdym wrażenie. Ja się w nim zakochałam od pierwszego kęsa, musicie go zrobić i Wy. Sami zobaczcie, jakie to proste i przyjemne ciasto. Raz, dwa i piernik będzie gotowy. To co, kto go upiecze na świąteczny stół?

Share

rb_lena
przygotowanie
35
gotowanie
55
ilość porcji
10
całkowity czas
90

Będzie potrzebne

  • Keksówka

  • Miseczka

  • Tarka

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 3 duże jajka

  • 4 średnie marchewki

  • 80 ml oleju rzepakowego

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika

  • 2 łyżki łagodnego miodu

  • 80 gramów cukru trzcinowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 0,5 łyżeczki sody

  • 3 garście posiekanych orzechów laskowych

  • 1 garść posiekanych migdałów

  • 3 garście suszonej żurawiny

  • Dodatkowo:

  • 50 gramów gorzkiej czekolady

  • 3-4 łyżki mleka

Przepis krok po kroku

1

Przygotowania

Marchewkę ścieram na tarce, na dużych oczkach. Żurawinę zalewam wrzątkiem, odstawiam na kwadrans, odcedzam. Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni.
2

Szykowanie ciasta

Jajka miksuję z cukrem na puszysty krem, dolewam olej i miód. Miksuję. Przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sodę, miksuję. Na sam koniec dodaję posiekane bakalie, żurawinę i marchewkę. Mieszam łyżką składniki.
3

Pieczenie

Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wkładam je do piekarnika. Piernik piekę 55-60 minut, do suchego patyczka. Studzę piernik.
4

Dekoracja

Roztapiam czekoladę z mlekiem, polewam ciasto. Piernik można dowolnie udekorować, ja użyłam do tego żurawiny i wiórek kokosowych. Piernik bardzo długo zachowuje świeżość i miękkość.

Uwagi

Piernik możecie upiec 3-4 dni przed Świętami i przechowywać w suchym miejscu.
1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.