Ciasta

Piernik marchewkowy z bakaliami

55 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

A ja wciąż w świątecznym klimacie. Mam dla Was prosty przepis na pyszny i niesamowicie prosty piernik marchewkowy. Dlaczego taki piernik? W weekend odbierałam wylicytowane fanty z kociego bazarku, w Kociej Kawiarni. Korzystając z okazji, postanowiliśmy zatrzymać się w tym pędzie. Zamówiliśmy kawę, zimową herbatę i właśnie marchewkowy piernik. Był tak pyszny, że musiałam go zrobić w domu. Oczywiście pomagały mi moje kochane kociaki, czyli Frania i Filemon. Frania uwielbia asystować w kuchni. Ale zdradzę Wam, że kiedy trzeba sprzątać, to Frania zawsze pójdzie spać! Ale kochana, pilnuje mnie i dba by ciasto było idealnie wymieszane. Filemon zaś, zawsze czuwa czy aby w przepisie nie ma albo jogurtu, albo śmietanki. Bo to pierwszy chętny na łyżeczkę przysmaku. Tym razem Filemon nie był zachwycony, bo w składnikach nie było jego ulubionych produktów. Była za to marchewka, czyli dość nietypowy składnik piernika. Ale tutaj sprawdza się rewelacyjnie. Dzięki niej ciasto jest mięciutkie i można go zrobić w ostatniej chwili. Piernik jest wyjątkowo aromatyczny, ma piękny kolor, wypełniony bakaliami, zrobi na każdym wrażenie. Ja się w nim zakochałam od pierwszego kęsa, musicie go zrobić i Wy. Sami zobaczcie, jakie to proste i przyjemne ciasto. Raz, dwa i piernik będzie gotowy. To co, kto go upiecze na świąteczny stół?

Share

rb_lena
przygotowanie
35
gotowanie
55
ilość porcji
10
całkowity czas
90

Będzie potrzebne

  • Keksówka

  • Miseczka

  • Tarka

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 3 duże jajka

  • 4 średnie marchewki

  • 80 ml oleju rzepakowego

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika

  • 2 łyżki łagodnego miodu

  • 80 gramów cukru trzcinowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 0,5 łyżeczki sody

  • 3 garście posiekanych orzechów laskowych

  • 1 garść posiekanych migdałów

  • 3 garście suszonej żurawiny

  • Dodatkowo:

  • 50 gramów gorzkiej czekolady

  • 3-4 łyżki mleka

Przepis krok po kroku

1

Przygotowania

Marchewkę ścieram na tarce, na dużych oczkach. Żurawinę zalewam wrzątkiem, odstawiam na kwadrans, odcedzam. Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni.
2

Szykowanie ciasta

Jajka miksuję z cukrem na puszysty krem, dolewam olej i miód. Miksuję. Przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sodę, miksuję. Na sam koniec dodaję posiekane bakalie, żurawinę i marchewkę. Mieszam łyżką składniki.
3

Pieczenie

Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wkładam je do piekarnika. Piernik piekę 55-60 minut, do suchego patyczka. Studzę piernik.
4

Dekoracja

Roztapiam czekoladę z mlekiem, polewam ciasto. Piernik można dowolnie udekorować, ja użyłam do tego żurawiny i wiórek kokosowych. Piernik bardzo długo zachowuje świeżość i miękkość.

Uwagi

Piernik możecie upiec 3-4 dni przed Świętami i przechowywać w suchym miejscu.
1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.