Obiady

Klasyczna pieczeń rzymska

55 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

I jak co roku, były Święta, chwila i moment i już po nich. Teraz tkwimy w dziwnym czasie, kiedy to nie wiemy jaki mamy dzień tygodnia, czy dziś idziemy do pracy i jakie mamy zadania na dziś. U mnie pracy, aż nadto. Nie tylko nie mam wolnego, co jeszcze poza pracą mam zadań bez liku. Ale mimo wszystko bardzo lubię ten czas. Ciągle czuję świąteczną atmosferę i wyjątkowo czekam na piątek, który choć bardzo intensywny, będzie na pewno piękny i na długo zapamiętany. No dobrze, czas przejść do przepisu. Wiem, wiem. Wiele z Was ma pełne lodówki i pewnie ostatnie o czym myśli to gotowanie. Ale nie każdy, na szczęście, robi za dużo jedzenia i zjada potem resztki do Trzech Króli. Przyznaję, u mojej mamy dość często to się zdarzało. Jedzenia zawsze było za dużo. Po Świętach, nadchodził ten czas, kiedy trzeba było dojadać. Wędliny, sałatki i pieczyste. Lodówka i balkon, wprost pękały w szwach. A nam odechciewało się zaglądać do lodówki,bo ciągle witały nas pieczyste. Ja jestem inna, moja lodówka jest pusta i musiałam przygotować obiad. Tym razem padło na klasyczną pieczeń rzymską. Po prostu przepyszną. Bardzo aromatyczną, chociaż tak prostą. Wspaniale smakuje zarówno jako danie obiadowe, u mnie z kopytkami i domową surówką z selera. Ale również na zimno, jako dodatek do kanapek. To bardzo uniwersalny i klasyczny przepis. Najważniejsze w nim, to wysokiej jakości mięso i tylko kilka niezbędnych przypraw. Pieczeń wychodzi po prostu genialna i zapewniam, że będziecie ją często robić w Waszych domach!

Share

rb_lena
przygotowanie
20
gotowanie
55
ilość porcji
6
całkowity czas
75

Będzie potrzebne

  • Keksówka

  • Miska

  • Patelnia

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

  • 1 duża cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • 1 duża kajzerka

  • Suszony majeranek-łyżka

  • 100 ml mleka

  • Słodka papryka-łyżeczka

  • Ostra papryka-pół łyżeczki

  • Pół łyżeczka soli

  • Płaska łyżeczka mielonego pieprzu

  • Pół łyżeczki suszonego tymianku

  • 1 łyżka masła klarowanego

  • Dodatkowo:

  • Masło i bułka tarta do formy

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie pieczeni

Czosnek i cebulkę bardzo drobno siekam, rozgrzewam masło i podsmażam warzywa do zezłocenia, około 7-8 minut. W międzyczasie kajzerkę rwę na mniejsze kawałki i zalewam mlekiem, odcedzam. W dużej misce łączę mięso z cebulką, dodaję bułkę, jako i wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiam całość, masa nie będzie mocno zwarta i twarda.
2

Pieczenie i serwowanie

Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni. Keksówkę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą, wykładam masę mięsną. Wierzch posypuję tymiankiem. Pieczeń piekę 55-60 minut. Ja podałam ją z podsmażonymi kopytkami i surówką z selera.

Uwagi

Na drugi dzień, odgrzejcie pieczeń na patelni. Smakuje wspaniale.
1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.