Obiady

Makaron z kurczakiem i pieczarkami. Szybki obiad.

1 Min. czytania
Przejdź do przepisu

Kiedy ostatnimi dniami patrzę na mój kalendarz, mam ochotę się po prostu rozpłakać. Jak to jest możliwe, że doba nie trwa z 30 godzin? Może wtedy, z jakimś bólem serca, udałoby mi się podołać wszystkim obowiązkom. Z jednej strony czuję ogromną ekscytację, że tyle się dzieje. Ale presja czasu i życie w tym pędzie, powodują u mnie stres i jednak ciężko znaleźć mi w tym wszystkim czas dla siebie. Wszystko przyśpieszyło i nie zamierza zwolnić. Staram się jakoś w tym odnaleźć, a przede wszystkim odnaleźć czas na domowe i wartościowe posiłki. Po zeszłym tygodniu i niezbyt zdrowej diecie, wracam na dobre tory. Jednak nie ma to co domowy makaron w pysznym, kremowym sosie. Zaskakujące proste danie, błyskawiczne, robi się nieco dłużej, niż trwa ugotowanie makaronu. Smak jest po prostu wspaniały, mój mąż zażyczył sobie dokładki i ogłosił, że chce widzieć to danie na naszym stole częściej. Czytajcie, bardzo często. Ja sama byłam zachwycona tym obiadem, kilka składników, kilka minut i pyszny obiad gotowy. Ten makaron po ciężkim dniu, genialnie regeneruje siły, pozwala spędzić wieczór przy książkach i pozytywnie nasyci. To, co ze mną gotuje?

Share

rb_lena

Będzie potrzebne

  • Patelnia

  • Garnek

Składniki

  • 200 gramów makaronu kokardki

  • 400 gramów piersi z kurczaka

  • 6-8 dużych pieczarek

  • 200 ml śmietanki kremówki

  • 1 średnia czerwona cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 pełne łyżki tartego sera -Parmezan, albo Gran Padano

  • Płaska łyżeczka suszonego tymianku

  • Duża garść posiekanej natki pietruszki

  • Sól

  • Świeżo zmielony pieprz

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie

Makaron gotuję al dente. Pieczarki opłukuję, kroję w plastry. Cebulę i czosnek drobno siekam. Rozgrzewam masło na patelni, podsmażam cebulę i czosnek przez 2-3 minuty, dodaję pieczarki i smażę 5 minut. Zdejmuję je z patelni. Mięso kroję w kostkę, rozgrzewam olej i podsmażam na rumiano, około 6-7 minut. Doprawiam mięso solą, pieprzem i tymiankiem. Do mięsa dodaję pieczarki, chwilę podsmażam razem, a następnie zalewam śmietanką. Dodaję natkę pietruszki, zmniejszam moc palnika i podgrzewam 3-4 minuty, aż śmietanka zgęstnieje.
2

Serwowanie

Na patelnie wrzucam makaron, chwilę podgrzewam, do połączenia się składników. Gotowe danie przekładam na talerze, posypuję tartym serem.
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.