Śniadania na słono

Kanapka z karmelizowaną gruszką i serem Camembert

5 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Moja śniadaniowa propozycja na dobry tydzień? Kanapka z gruszką i pleśniowym serem. Gruszka w miodzie, z dodatkiem orzechów, tak smakuje bajkowy poranek. I to nie tylko weekendowy. Tak może smakować każdy poranek, warto o tym pamiętać, by w codzienności zadbać o chwilę dla siebie i o swoje śniadanie. Ostatnio, mam wielką ochotę na gruszki, co jest ciekawe, bo nigdy nie byłam nadmierną fanką tego owocu. Ale od kilku tygodni, mogłabym jeść je codziennie. Hołduję teorii by słuchać organizmu i dostarczać mu tego, o co prosi. Obecnie są to gruszki, które jem i jem na okrągło. Być może brakuje mi potasu, który zamieszkuje w tym słodkim owocu? Albo chodzi o bor, który to wpływa na pamięć i koncentrację. Jak wiecie, zbliża się sesja na uczelni, więc całkiem możliwe, że o to chodzi. W każdym razie jem gruszki, i to od samego rana. I to nie tylko w wersji na słodko, polecam też kanapkową, mniej oczywistą wersję. Gruszka, karmelizowana w miodzie, z dodatkiem sera pleśniowego i orzechów, to rozpieszczające połączenie, które zapewni Wam rozkoszny poranek!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
5
ilość porcji
2
całkowity czas
15

Będzie potrzebne

  • Patelnia

Składniki

  • 2 ulubione bułki-u mnie poznańskie

  • 1 opakowanie sera Camembert

  • 1 duża gruszka

  • 3 garście orzechów laskowych

  • 1 czubata łyżka masła

  • 1 czubata łyżka miodu

  • 3 garście liści młodego szpinaku

  • Świeżo zmielony pieprz

  • Sos:

  • 1 czubata łyżki oleju

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • Sól

  • Pieprz

  • Duża szczypta ziół prowansalskich

Przepis krok po kroku

1

Przygotowania kanapki

Gruszkę myję, obieram ze skórki i kroję w plasterki. Rozgrzewam masło na patelni, wrzucam plasterki gruszek, smażę około 1,5 minuty. W międzyczasie siekam orzechy, na patelnię dokładam łyżkę miodu, smażę gruszki i orzechy kolejne 2 minuty, na rumiano. Ser kroję w plasterki.
2

Sos

Wszystkie składniki sosu łączę z sobą- ja przelewam je do słoiczka i dokładnie mieszam.
3

Serwowanie

Bułki kroję na połówki, skrapiam je sosem. Układam na wierzchu listki szpinaku, na nie kładę plastry gruszek oraz ser. Całość posypuję ciepłymi orzechami i polewam miodem z patelni. Posypuję świeżo mielonym pieprzem.
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.