Bez kategoriiŚniadania na słodko

Zimowy ryż z migdałami

1 Min. czytania
Przejdź do przepisu
Share

rb_lena

Będzie potrzebne

  • Garnek

  • Nóż

  • Deska do krojenia

Składniki

  • Składniki na 2 porcje:

  • 150 gramów ryżu jaśminowego

  • 300 ml mleka migdałowego

  • 1/3 szklanki posiekanych migdałów

  • 3-4 łyżki śmietanki kremówki 36 %

  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

  • 3 kostki gorzkiej czekolady

  • Pół łyżeczki cynamonu

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie

Ryż zalewam mlekiem migdałowym, dodaję cukier z wanilią i cynamon, ryż gotuję około 18 minut, aż wchłonie płyn. W połowie czasu gotowania dodaję połowę porcji migdałów, mieszam. Siekam gorzką czekoladę. Ugotowany ryż zalewam śmietanką kremówkę, odkładam na 3-4 minuty, ryż powinien wchłonąć śmietankę.
2

Serwowanie

Ryż przekładam do miseczek, podaję z resztą migdałów i posiekaną czekoladą.

Uwagi

Spróbujcie eksperymentować z rodzajami orzechów
1511 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Bez kategorii

Świąteczna babka z makiem

45 minut Min. gotowania
Uff, zdążyłam ze świątecznym przepisem. Nie da się ukryć, że kwiecień przelatuje mi przez palce. I bardzo mi z tym źle. Ale…
Bez kategorii

Gofry jabłkowe

10 minut Min. gotowania
Kto tęskni za goframi jedzonymi na nadmorskim deptaku? Dla mnie bardzo ważny jest ten moment, kiedy jem pierwszego gofra w sezonie. Oczywiście,…
Bez kategorii

Pankejki jak włoskie cannoli

10 minut Min. gotowania
Czas na królewskie śniadanie! Śniadanie, które smakuje jak pyszny deser. I nie żartuję to chyba najlepsze śniadanie jakie jadłam ostatnim czasem. A…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.