Śniadania na słodko

Syrniki z rodzynkami. Pyszne śniadanie.

1 Min. czytania
Przejdź do przepisu

 Dziś będę Was rozpieszczać od samego rana. No dobrze, ja siebie też nieźle porozpieszczam. Zapraszam na syrniki! Czyli po prostu, smażony serniczek śniadaniowy, gorący, prosto z patelni, pełen rodzynek. Takie poranne pyszności, rozproszą każdą chmurę, a tych nade mną sporo. Najbliższe dni, będą tak pracowite i szalone, że jak o tym pomyślę, to lekko kręci mi się w głowie. Muszę się zebrać w sobie, zebrać wszystkie siły i pozytywne myśli i jakoś to przetrwać. O dziwo, ten weekend szykuje się pracowity od rana, do późnej nocy. A jedyne to co mogę, to osłodzić sobie jakoś ten czas. Porozpieszczać póki mogę. Dlatego też zaczynam ten dzień, od genialnych syrniczków. Lekkie jak chmurka, bardzo twarogowe, niesamowicie proste i takie pyszne. Smakują i pachną jak sernik. To dzięki dodatkowi rodzynek. Jeżeli nie macie pomysłów na śniadania, to zachęcam do wypróbowania syrniczków. Są wprost banalne w wykonaniu, jedynie trzeba uważać, żeby nie przesadzić z kaszą manną, najlepsze są bowiem mocno twarogowe. Ilość kaszy manny zależy od wilgotności twarogu,  placuszki powinny być delikatne, ale łatwo dać się ulepić. Konsystencja podobna do pierogów leniwych, jest naszym celem. A potem już tylko zajadamy z apetytem to śniadanie godne mistrzów. 

Share

rb_lena

Będzie potrzebne

  • Patelnia

  • Miska

Składniki

  • 300 gramów twarogu ( u mnie śmietankowy 3 krotnie mielony)

  • 1 duże jajko

  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

  • 1/3 szklanki rodzynek

  • około 100 gram kaszy manny

  • 2 łyżki klarowanego masła

  • Do podania: dowolne owoce, cukier puder

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie

Rodzynki zalewam wrzątkiem, odstawiam na 5 minut, następnie je odcedzam. Do miski przekładam twaróg, lekko rozgniatam go widelcem, dodaję cukier waniliowy, jajko, rodzynki i większość kaszy manny (zostawiam trochę do panierowania syrniczków). Ugniatam masę- można to zrobić ręcznie.
2

Smażenie i podanie

Rozgrzewam masło klarowane na patelni. Formuję małe placuszki, delikatnie panieruję je w kaszy manny. Syrniczki smażę po 3 minuty z każdej strony. Ja podałam je z mandarynkami, posypane cukrem pudrem.

Uwagi

Placuszki podajcie z dowolnymi owocami
1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Japońskie pankejki z figą i miodem

10minuty Min. gotowania
Podobno japońskie pankejki są najlepsze na świecie. Najbardziej puchate, najbardziej delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. I muszę się z tym zgodzić….
Śniadania na słodko

Krążki jabłkowe na śniadanie

10 minut Min. gotowania
Wrzesień to czas, który zawsze wzbudza mnie refleksje. Bo to koniec wakacji i zaraz mamy jesień. Tegoroczna jesień na szczęście zapowiada się…
Śniadania na słodko

Proteinowa granola z patelni

5 minut Min. gotowania
Granola z patelni? Ale co to jest? Przecież granolę kupujemy w sklepie, w takim ładnym, kolorowym pudełku. Nie smażymy jej przecież na…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.