Śniadania na słodko

Zimowa owsianka czekoladowo-gruszkowa

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witam się z Wami we wtorek. Ach, co to był za weekend. W zasadzie to wciąż dochodzę do siebie. Najgorsze jest to, że muszę jednocześnie ogarniać milion kwestii, moja głowa wariuje,  a ciało lekko strajkuje. Plecy błagają o odpoczynek. Kalendarz i plan zadań mamy rozpisany niemal co do godziny. To będzie tydzień, którym rządzi hasło- ambitnie! Musimy ambitnie wykonać wszystkie zadania. I co najciekawsze, nasz plan nie ma żadnego zapasu czasowego. Po prostu wszystko musi się udać. Także bardzo Was proszę, trzymajcie kciuki. Aby to wszystko ogarnąć, musiałam wziąć od jutra wolne w pracy. Inaczej po prostu, moja doba byłaby za krótka, nie o 10 godzin, a o całe 24 godziny. Na pewno mogłabym ambitniej spędzić urlop, niż na pakowaniu kartonów, uczeniu się, malowaniu i tysiącu odwiedzin w sklepach. Do tego muszę zarządzać montażami i dostawami. Aby temu wszystkiemu sprostać, potrzebne jest mi solidne śniadanie. Co powiecie na pyszną owsiankę, z dużą ilością gruszek, orzechów i oczywiście czekolady? To prawdziwe śniadanie mistrzów. To mega porcja energii, sił i zdrowia w jednej miseczce. Gwarantuję Wam, że dzięki temu połączeniu dacie radę z każdym zadaniem! To co? Zapraszam na śniadanko!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
10
ilość porcji
2
całkowity czas
20

Będzie potrzebne

  • Garnuszek

Składniki

  • 100 gramów płatków owsianych

  • 2 średnie gruszki

  • 5 kostek gorzkiej czekolady

  • 400 ml mleka

  • 1/3 szklanki ulubionych orzechów ( u mnie nerkowce i migdały)

  • Duża szczypta cynamonu

  • Duża szczypta kardamonu

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie

Płatki przekładamy do garnuszka, zalewamy mlekiem, dodaję cynamon i kardamon, podgrzewamy, często mieszając. Gruszki obieram ze skórki, jedną kroję w kostkę, drugą w plastry. Do płatków owsianych dodaję czekoladę i gruszki, gotuję do zgęstnienia owsianki i zmięknięcia płatków.
2

Serwowanie

Gotową owsiankę przekładam do miseczek, podaję ją z pokrojoną w plastry gruszki i posypuję orzechami.
1438 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Pudding ryżowy ze słonym karmelem

20 Min. gotowania
No dobrze, przyznaję się. Nieco mnie dopadło życie, stąd moja mniejsza obecność tutaj. Mam w zapasie masę przepisów, bo wciąż dużo gotuję,…
Śniadania na słodko

Pszenne bliny na śniadanie

10 Min. gotowania
Kiedy myślę o mijającym właśnie tygodniu, na usta ciśnie mi się jedno słowo-wyzwanie. To był bardzo ciężki tydzień. No cóż, listopad nie…
Śniadania na słodko

Owsiane gofry bananowe

15 Min. gotowania
Witajcie w nowym tygodniu! Mam nadzieję, że wypoczęliście w miniony weekend i miło spędziliście wolny czas. Jak wspominałam moim celem był relaks…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.