Śniadania na słodko

Zimowa owsianka czekoladowo-gruszkowa

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witam się z Wami we wtorek. Ach, co to był za weekend. W zasadzie to wciąż dochodzę do siebie. Najgorsze jest to, że muszę jednocześnie ogarniać milion kwestii, moja głowa wariuje,  a ciało lekko strajkuje. Plecy błagają o odpoczynek. Kalendarz i plan zadań mamy rozpisany niemal co do godziny. To będzie tydzień, którym rządzi hasło- ambitnie! Musimy ambitnie wykonać wszystkie zadania. I co najciekawsze, nasz plan nie ma żadnego zapasu czasowego. Po prostu wszystko musi się udać. Także bardzo Was proszę, trzymajcie kciuki. Aby to wszystko ogarnąć, musiałam wziąć od jutra wolne w pracy. Inaczej po prostu, moja doba byłaby za krótka, nie o 10 godzin, a o całe 24 godziny. Na pewno mogłabym ambitniej spędzić urlop, niż na pakowaniu kartonów, uczeniu się, malowaniu i tysiącu odwiedzin w sklepach. Do tego muszę zarządzać montażami i dostawami. Aby temu wszystkiemu sprostać, potrzebne jest mi solidne śniadanie. Co powiecie na pyszną owsiankę, z dużą ilością gruszek, orzechów i oczywiście czekolady? To prawdziwe śniadanie mistrzów. To mega porcja energii, sił i zdrowia w jednej miseczce. Gwarantuję Wam, że dzięki temu połączeniu dacie radę z każdym zadaniem! To co? Zapraszam na śniadanko!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
10
ilość porcji
2
całkowity czas
20

Będzie potrzebne

  • Garnuszek

Składniki

  • 100 gramów płatków owsianych

  • 2 średnie gruszki

  • 5 kostek gorzkiej czekolady

  • 400 ml mleka

  • 1/3 szklanki ulubionych orzechów ( u mnie nerkowce i migdały)

  • Duża szczypta cynamonu

  • Duża szczypta kardamonu

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie

Płatki przekładamy do garnuszka, zalewamy mlekiem, dodaję cynamon i kardamon, podgrzewamy, często mieszając. Gruszki obieram ze skórki, jedną kroję w kostkę, drugą w plastry. Do płatków owsianych dodaję czekoladę i gruszki, gotuję do zgęstnienia owsianki i zmięknięcia płatków.
2

Serwowanie

Gotową owsiankę przekładam do miseczek, podaję ją z pokrojoną w plastry gruszki i posypuję orzechami.
1490 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Japońskie pankejki z figą i miodem

10minuty Min. gotowania
Podobno japońskie pankejki są najlepsze na świecie. Najbardziej puchate, najbardziej delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. I muszę się z tym zgodzić….
Śniadania na słodko

Krążki jabłkowe na śniadanie

10 minut Min. gotowania
Wrzesień to czas, który zawsze wzbudza mnie refleksje. Bo to koniec wakacji i zaraz mamy jesień. Tegoroczna jesień na szczęście zapowiada się…
Śniadania na słodko

Proteinowa granola z patelni

5 minut Min. gotowania
Granola z patelni? Ale co to jest? Przecież granolę kupujemy w sklepie, w takim ładnym, kolorowym pudełku. Nie smażymy jej przecież na…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.