Śniadania na słodko

Owsianka kardamonowa z borówkami

5 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

 Witajcie kochani, nowy tydzień, nowy miesiąc, powrót do pracy i przeprowadzka. Jestem już w nowym domu, w nowej kuchni, pełna pozytywnych emocji. Co prawda jestem zmęczona jak nigdy, i czeka mnie kolejny ciężki tydzień, w końcu sesja w pełni, ale jakoś tak trochę się uspokoiłam i nabieram energii na te wszystkie nowe wyzwania. Coś tak czuję w kościach, że dopiero w marcu będę się czuła w tym miejscu jak w domu. Nie będę udawać, doceniam to co mam, i wewnętrznie cieszę się jak dziecko, ale jednak kartony na kartonach, worki na workach, chaos i bałagan, sprawiają, że moja głowa nie może zaznać spokoju. Chyba jestem po prostu pedantką i potrzebuję mieć wszystko poukładane. Kiedyś układałam lakiery do paznokci kolorystycznie, tak, to było szaleństwo. Ale sami zrozumcie, szukanie jeansów, wśród 20 worków nie jest niczym miłym. Albo fakt, że przez sztormową pogodę, łapie mnie okropny ból zatok, szukam moich tabletek,a  tutaj zonk, karton z lekami, najpierw nie może się znaleźć. A potem okazuje się, że leży pod dwoma kartonami z książkami. I tak w kółko, jeszcze dużo wody upłynie, nim wypłynę na spokojne wody, ale zaczynam powoli wracać do gotowania. Na śniadanie pojawiła się kardamonowa owsianka, pięknie pachnąca, zdrowa, sycąca, z pięknym borówkowym kolorem. Jestem pewna, że każdemu będzie smakować!

Share

rb_lena
przygotowanie
5
gotowanie
5
ilość porcji
2
całkowity czas
15

Będzie potrzebne

  • Garnuszek

Składniki

  • 100 gramów płatków owsianych górskich

  • Pół szklanki borówek

  • 100 gramów jogurtu naturalnego

  • 300 ml mleka

  • 1 płaska łyżeczka kardamonu

  • 1 płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie

Płatki zalewam mlekiem, dodaję kardamon i cukier z wanilią, odstawiam na 10 minut, następnie podgrzewam przez 5 minut, płatki powinny zmięknąć. Część borówek lekko rozgniatam, łączę je z jogurtem, dodaję całe borówki.
2

Serwowanie

Owsiankę przekładam do miseczek, polewam borówkowym jogurtem.
1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Japońskie pankejki z figą i miodem

10minuty Min. gotowania
Podobno japońskie pankejki są najlepsze na świecie. Najbardziej puchate, najbardziej delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. I muszę się z tym zgodzić….
Śniadania na słodko

Krążki jabłkowe na śniadanie

10 minut Min. gotowania
Wrzesień to czas, który zawsze wzbudza mnie refleksje. Bo to koniec wakacji i zaraz mamy jesień. Tegoroczna jesień na szczęście zapowiada się…
Śniadania na słodko

Proteinowa granola z patelni

5 minut Min. gotowania
Granola z patelni? Ale co to jest? Przecież granolę kupujemy w sklepie, w takim ładnym, kolorowym pudełku. Nie smażymy jej przecież na…

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.