Ciasta

Chlebek bananowy Sophie Dahl

55 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie kochani! Dziś będzie magicznie, bo podzielę się z Wami przepisem, pierwsze ciasto w nowym domu, w nowej kuchni! I co z tego, że wciąż żyję na kartonach, po prostu tę trudną sytuację musiałam sobie osłodzić. Wybór padł na jedno z najprostszych ciast na świecie, czyli na chlebek bananowy, tym razem z przepisu Sophie Dahl. To naprawdę bajecznie prosty przepis, bo nie potrzeba miksera, wystarczy po  prostu jedna miska i łyżka. Zadbajcie tylko o ty, by Wasze banany były bardzo dojrzałe, a przez to miękkie. Oraz wyjmijcie masło odpowiednio wcześnie z lodówki. Dzięki temu ciasto zrobi się bez wkładania w pracę, jakiegokolwiek wysiłku. A efekt? Ten zapach sprawia, że zwykłe cztery ściany, stają się domem. Ciasto pachnie rozkosznie, zimowo, kojąco, słodko i domowo. Chlebek jest mięciutki, wspaniale smakuje zarówno w wersji bez dodatków, jak i posmarowany domowym dżemem. Niezbyt słodki, intensywnie bananowy. Dla mnie ideał na trudny czas, co prawda musiałam go zajadać na stojąco, wśród kartonów, ale na chwilę zapomniałam o całej przeprowadzkowej traumie. Polecam Wam to ciasto na weekendowe śniadanie, podwieczorek, albo na pyszną kolację. Na pewno będzie Wam smakować! A tymczasem ja zmykam, muszę dokończyć projekt, przede mną dziś kolejne zajęcia, tym razem z biznesowego angielskiego, czeka mnie prezentacja o wskaźnikach gospodarczych Szwecji. Brzmi to bardzo poważnie, przydadzą się więc kciuki mocno zaciśnięte.

P.S. Jeżeli macie ostatnio, jak ja, urwanie głowy, a przez to problemy ze snem, to polecam Wam melatoninę w sprayu. Opcja idealna jak nie lubicie łykać tabletek, ja nie znoszę. A ten produkt to moje małe odkrycie, które pozwala mi jakoś przetrwać nerwowe dni.

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
55
ilość porcji
8
całkowity czas
65

Będzie potrzebne

  • Keksówka

  • Duża miska

Składniki

  • 4 duże, bardzo dojrzałe banany

  • 125 gramów bardzo miękkiego masła

  • 80 gramów brązowego cukru

  • Ekstrakt waniliowy

  • 150 gramów mąki pszennej

  • 1 duże jajko

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • Dodatkowo: kasza manna i masło do formy

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, grzanie góra/dół. W dużej misce miażdżę banany, dodaję miękkie masło, oraz cukier i ekstrakt waniliowy, dokładnie ucieram składniki. Dodaję jajko, oraz mąkę z sodą, ucieram na jednolite ciasto.
2

Pieczenie

Keksówkę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną, wylewam ciasto. Chlebek piekę 55-60 minut, do suchego patyczka.
1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.