Ciasta

Chlebek bananowy Sophie Dahl

55 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie kochani! Dziś będzie magicznie, bo podzielę się z Wami przepisem, pierwsze ciasto w nowym domu, w nowej kuchni! I co z tego, że wciąż żyję na kartonach, po prostu tę trudną sytuację musiałam sobie osłodzić. Wybór padł na jedno z najprostszych ciast na świecie, czyli na chlebek bananowy, tym razem z przepisu Sophie Dahl. To naprawdę bajecznie prosty przepis, bo nie potrzeba miksera, wystarczy po  prostu jedna miska i łyżka. Zadbajcie tylko o ty, by Wasze banany były bardzo dojrzałe, a przez to miękkie. Oraz wyjmijcie masło odpowiednio wcześnie z lodówki. Dzięki temu ciasto zrobi się bez wkładania w pracę, jakiegokolwiek wysiłku. A efekt? Ten zapach sprawia, że zwykłe cztery ściany, stają się domem. Ciasto pachnie rozkosznie, zimowo, kojąco, słodko i domowo. Chlebek jest mięciutki, wspaniale smakuje zarówno w wersji bez dodatków, jak i posmarowany domowym dżemem. Niezbyt słodki, intensywnie bananowy. Dla mnie ideał na trudny czas, co prawda musiałam go zajadać na stojąco, wśród kartonów, ale na chwilę zapomniałam o całej przeprowadzkowej traumie. Polecam Wam to ciasto na weekendowe śniadanie, podwieczorek, albo na pyszną kolację. Na pewno będzie Wam smakować! A tymczasem ja zmykam, muszę dokończyć projekt, przede mną dziś kolejne zajęcia, tym razem z biznesowego angielskiego, czeka mnie prezentacja o wskaźnikach gospodarczych Szwecji. Brzmi to bardzo poważnie, przydadzą się więc kciuki mocno zaciśnięte.

P.S. Jeżeli macie ostatnio, jak ja, urwanie głowy, a przez to problemy ze snem, to polecam Wam melatoninę w sprayu. Opcja idealna jak nie lubicie łykać tabletek, ja nie znoszę. A ten produkt to moje małe odkrycie, które pozwala mi jakoś przetrwać nerwowe dni.

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
55
ilość porcji
8
całkowity czas
65

Będzie potrzebne

  • Keksówka

  • Duża miska

Składniki

  • 4 duże, bardzo dojrzałe banany

  • 125 gramów bardzo miękkiego masła

  • 80 gramów brązowego cukru

  • Ekstrakt waniliowy

  • 150 gramów mąki pszennej

  • 1 duże jajko

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • Dodatkowo: kasza manna i masło do formy

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, grzanie góra/dół. W dużej misce miażdżę banany, dodaję miękkie masło, oraz cukier i ekstrakt waniliowy, dokładnie ucieram składniki. Dodaję jajko, oraz mąkę z sodą, ucieram na jednolite ciasto.
2

Pieczenie

Keksówkę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną, wylewam ciasto. Chlebek piekę 55-60 minut, do suchego patyczka.
1495 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto cytrynowe z kruszonką

35 minut Min. gotowania
Listopad mnie nie oszczędza. Ten ostatni czas jest naprawdę ciężki, wymagający i dający mi w kość. Wyobraźcie sobie, że cały zeszły tydzień…
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.