Śniadania na słodko

Kokosowe naleśniki z mango

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

 Witam się z Wami, nieco egzotycznie i bardzo wakacyjnie. Taka odmiana, po ostatnim ataku zimy i weekendowych śnieżycach. Jako, że mieszkam nad samym morzem, to połączenie silnego wiatru i opadów śniegu, spowodowało prawdziwe burze śnieżne. A ja, bo kroki same się nie zrobią, postanowiłam iść 20 minut do sklepu po kakao. Tak, to właśnie cała ja. Kiedy wychodziłam ledwie prószyło, jak wracałam zaczęła się ogromna śnieżyca. Ale cóż zrobić, kiedy nagle naszła mnie ochota na kubek gorącego kakao? Ostatni czas jest tak szalony, że po prostu muszę się rozpieszczać i słuchać swojego organizmu. A skoro on chciał kakao, to żadna śnieżna burza mi nie straszna. Kakao, idealnie pasuje zresztą do tych naleśników. To naleśniki, które od rana wprowadzają w świetny nastrój. Są banalnie proste, bardzo smaczne i słoneczne. Połączenie mango i kokosa, od razu rozjaśnia każdą chwilę. A, że robi się je dosłownie, w chwilę, to nie macie wymówek, musicie je przygotować. Cieniutkie, mocno kokosowe, maślane, rozkosznie delikatne i pełne smaku. Każdy się w nich zakocha. To co, kto je zrobi  na poprawę humoru w ten lutowy poranek?

Share

rb_lena
przygotowanie
20
gotowanie
10
ilość porcji
3
całkowity czas
30

Będzie potrzebne

  • patelnia

  • blender

Składniki

  • 2 duże jajko

  • 3/4 szklanki napoju kokosowego

  • 2 łyżki roztopionego masła

  • 3/4 szklanki mąki

  • 3 łyżki wiórek kokosowych

  • Szczypta soli

  • 1/4 szklanka mleka

  • Dodatkowo:

  • 1 duże mango

  • 2 łyżeczki masła

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 2 łyżki wiórek kokosowych

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie naleśników

W wysokiej misce umieszczam mleko oraz napój kokosowy, dodaję sól, jajka, masło i mąkę. Miksuję na gładkie ciasto, dodaję wiórki kokosowe, delikatnie mieszam i odstawiam na kwadrans.
2

Smażenie i serwowanie

Rozgrzewam patelnię, smażę cienkie naleśniki, trzymam je w cieple. Mango obieram, kroję w plasterki. Naleśniki kładę na patelni, układam na nich kawałki mango, daję odrobinę masła i cynamonu, składam. Chwilę podgrzewam, posypuję pozostałymi wiórkami kokosowymi.
1452 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Ryżowa miska na energetyczny poranek

20 Min. gotowania
Naprawdę lubię zimę, ale przyznam, że styczeń był dla mnie miesiącem pełnym wyzwań. Co widać było rzadką obecnością na blogu. Dziś zaczynamy…
Śniadania na słodko

Pieczony naleśnik z ananasem

25 Min. gotowania
Jak powitać Nowy Rok? Oczywiście Topem Wszechczasów, który gra i grać nam będzie w tle. Ale i pysznym śniadaniem. No dobrze, ale…
Śniadania na słodko

Pudding ryżowy ze słonym karmelem

20 Min. gotowania
No dobrze, przyznaję się. Nieco mnie dopadło życie, stąd moja mniejsza obecność tutaj. Mam w zapasie masę przepisów, bo wciąż dużo gotuję,…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.