ObiadyZupy

Lekki rosołek na chłodne dni

55 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Pierwszy obiad  w nowym domu? Oczywiście rosół, to najbardziej domowe danie, takie rodzinne. A sam rytuał gotowania rosołu, te aromaty, powolne gotowanie i porcja pysznej zupy jako zwieńczenie dnia. Coś najlepszego pod słońcem. Po tym całym zwariowanym styczniu, bardzo, ale to bardzo potrzebowałam talerza domowego rosołu. Moja wersja jest jednak nieco inna, niż ta klasyczna babcina. To przepis naprawdę szybki i niesamowicie prosty. Jedyną trudnością, jest czas oczekiwania, rosół wiadomo, mocy nabiera z każdą godziną gotowania, więc musimy mu poświęcić trzy godziny. No dobrze, wracamy do przepisu. Rosół, albo bulion, bo to amerykańska wersja. Przepis zainspirowany rozmową ze szwagrem, który ostatni rok spędził w Stanach. Taki rosół je się tam w chorobie, albo w naprawdę zimny dzień. Jest kojący, aromatyczny, poprawia samopoczucie. Na weekend nie ma chyba nic lepszego! A u mnie ten weekend zapowiada się naprawdę ciekawie. We wtorek staliśmy się posiadaczami stołu i krzeseł, dziś czeka nas spotkanie z przyjaciółmi, nasi pierwsi goście w domu. Jutro mąż zajmie się malowanie korytarza, a ja pobawię się w artystkę i będę tworzyć moją szałwiową ścianę w sypialni! Najważniejsze, że nie mam żadnych egzaminów, nie czekają nas też żadne zobowiązania w pracy, liczę, że uda nam się odrobinkę odpocząć i zrelaksować. Przy domowym rosołku!

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
55
ilość porcji
4
całkowity czas
70

Będzie potrzebne

  • Duży garnek

Składniki

  • 0,7 kg piersi z kurczaka ( u mnie wiejska kura)

  • 2 marchewki

  • 5 lasek selera naciowego

  • 1 duża cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 4 liści laurowych

  • 6 ziarenek ziela angielskiego

  • Pęczek natki pietruszki

  • 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny

  • 4 listki szałwii

  • Sól

  • Pieprz-około 10 ziarenek

  • 2,5 litra wody

  • 150 gramów jajecznego makaronu niteczki

Przepis krok po kroku

1

Szykowanie

Do dużego garnka wkładam pierś z kurczaka, zalewam ją wodą, gotuję na małym ogniu, zbieram szumowiny, gotuję 25 minut. Następnie dodaję liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. W międzyczasie obieram cebulę i ząbki czosnku, wrzucam do bulionu, dodaję również suszoną włoszczyznę . Obieram marchewki, kroję w plasterki. Seler naciowy kroję w grubsze plasterki, wrzucam warzywa do zupy, gotuję 40 minut
2

Serwowanie

Połowę natki pietruszki siekam, połowę wrzucam do zupy razem z liśćmi szałwii, próbuję zupy i doprawiam solą. Z zupy wyjmuję mięso, kroję na kawałki, układam na głębokich talerzach, do zupy zaś dodaję makaron i gotuję 8 minut. Na talerze rozlewam zupę, posypuję resztą natki.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.